Facebook poszt, vagy blog bejegyzés?

Posztolj rendszeresen – minden honnét ezt hallod, de hova érdemes, egyáltalán muszáj? Facebook posztot, vagy inkább blog bejegyzést érdemes inkább írni?

Először is tisztázzuk, hogy NEM muszáj mindenáron posztolnod – sem a közösségi médiában, sem a blogodon. Elsősorban azoknak ajánlott, akik szakértői márkát építenek, olyan szolgáltatással foglalkoznak, mely nem annyira ismert vagy kifejezetten drága, így több edukáló jellegű tartalomra van szükség ahhoz, hogy a vevőik el tudjanak irántuk köteleződni.

Visszatérve a posztolási mizériára, megnézzük honnét ered ez a „kényszer” , és ha már posztolsz, akkor hova érdemes – erről fog szólni ez a bejegyzés.

Miért muszáj egyáltalán kommunikálni?

Ahhoz, hogy minél többekhez eljuss, megtudja szűkebb-tágabb környezeted, hogy mivel foglalkozol, kommunikálnod kell. Meg kell mutatnod, ki is vagy, mihez értesz, hogyan dolgozol, milyen értékrend mentén hajtod végre a feladataidat, tartod a kapcsolatot  az ügyfeleiddel. 

Ha jól kommunikálsz, a (potenciális) ügyfeleid nemcsak azt értik meg, hogy mivel foglalkozol, hanem azt is, hogy miben tudsz nekik segíteni, miért lesz nekik az jó, ha veled működnek együtt és nem valamelyik konkurenseddel.

Posztolás a közösségi médiában

A közösségi posztok előnye, hogy rengeteg ember napi rutinjává vált, hogy látogatja a közösségi oldalakat, legyen szó Instagramról, Facebookról stb. azaz BIZTOSAN fel fognak menni az adott platformra és görgetnek.

A közösségi média további előnye, hogy gyors és közvetlen interakciót biztosít közted és a követőid között, a követőid egymással is tudnak kommunikálni, ha hirdetsz, még több emberhez tudsz eljutni, nemcsak a követőidhez.

Azonban onnantól kezdve, hogy  a követőd belép a közösségi oldalának fiókjába, egy halom HA következik:

  • HA épp unalmában görget valaki, cél nélkül, nem biztos, hogy egyáltalán észre fogja venni a posztodat. Unalmukban az emberek többsége sokkal inkább „agyzsibbasztó” tartalmakat fogyaszt, amin nem nagyon kell gondolkodni – lásd kiscicás képek, Coelho idézetek, vicces videók. 
  • HA esetleg észre is veszik a posztodat, ilyen lelki állapotban akkor is jó eséllyel tovább görgetnek, ha egyébként szeretik olvasni a bejegyzéseidet.
  • HA sokszor nem veszik észre a posztodat, a Facebook / Instagram úgy gondolja, haszontalannak tartják a látogatók és tesz róla, hogy többé  garantáltan nem is fog megjelenni nekik egyetlen bejegyzésed sem.
  • HA észre veszik a cikked, TALÁN elolvassák, de nem biztos.
  • HA valaki elolvassa, TALÁN megosztja a cikked, de nem biztos.

Ahhoz, hogy jó eséllyel lássa a posztodat (tehát nem 100%) nemcsak kedvelnie, de követnie is kell az oldaladat, és nem árt, ha valóban el is olvas néhány posztot – különben egyáltalán  nincs semmi garancia arra, hogy LÁTNI is fogja a hírfolyamában a posztodat.

A @mindenki funkció hatékonysága, mellyel a posztokban az összes követődet be tudod jelölni, folyamatosan csökken, mert már szinte „mindenki mindenkit” bejelöl.

GARANCIA csak akkor van arra, hogy illető minden posztodat látja, ha az illető  rámegy az oldaladra / belép a csoportodba és ott végig nézi, hogy milyen posztokat tettél ki. Lássuk be, ez nagyon ritka eset, és nagyon magas elkötelezettségi szintet követel.

Összefoglalva, bár látszólag elég jó az esély arra, hogy lássák a követőid, ismerőseid, vagy akár idegenek is a posztjaidat, valójában NAGYON esetleges hány emberhez jut el a tartalmad. Szintén esetleges, hogy az elért emberek hány százaléka van „befogadóképes” állapotban, hogy el is olvassa (és fel is fogja) az írásodat.

Posztolás a saját blogodon

A web hatalmas tengerében, nagyon könnyű csupán egy cseppnek érezni magad és a honlapodat. Ez teljesen érhető, hiszen ha nincs erős márkád, és a Google-t sem eteted rendszeresen adatokkal, akkor bizony „csak úgy” a kutya nem fogja látogatni a honlapodat, mert nincs olyan virtuális böngésző, mint a Facebook, hogy „csak úgy” a látogatók elé dobja valamilyen véletlen folytán a honlapodat.

Ha ezt vesszük alapnak, akkor bizony még a közösségi média a sok HA pont ellenére is jobb esélynek tűnik, hogy láthatóvá tedd magadat.

Ha viszont erősen építed a márkádat, vannak követőid szép számmal a közösségi médiában, és a cikkeidet sem találomra írod, hanem figyelembe veszed a Google szempontjait, nagyon is erős kommunikációs csatornává tudod tenni a blogodat.

A blogolás legnagyobb előnyei

1. Elolvassák a blog cikkedet.

Aki egy blog cikkre kattint, eleve nem instant tartalomra számít, tudat alatt fel van készülve rá, hogy nem egy percig tart majd elolvasni a tartalmat.

Biztosan veled is előfordult már, hogy a Facebookon elkezdtél olvasni egy posztot, de mikor megláttad, hogy milyen hosszú, inkább el sem olvastad, görgettél tovább. Ezzel nem vagy egyedül.

A blog cikkekkel ez jóval kevesebbszer fordul elő, mert már eleve érdekli, mi van a cikkben, elkötelezett üzemmódban van, rá fogja szánni az időt. Persze ha rájön, hogy nem is arról szól a cikk, mint amit ígértél, ugyanúgy leléphet, de az már inkább a Te hibád, nem az ő lustaságán múlt.

2. Könnyű hozzáférést biztosít a többi tartalomhoz.

Ha valaki már a honlapodon van, mert valamilyen módon oda került, könnyedén el tudja olvasni a többi posztodat is és ami a legfontosabb, Te tudod irányítani a folyamatot.

A cikkben elhelyezett linkekkel tudsz utalni másik tartalomra – akár másik blog cikkre, termékre, szolgáltatás oldalára, kapcsolati űrlapra stb.

A blogban megadott kategóriák, címkék nemcsak jó navigációs eszközök, hanem kiváló tartalom-rendszerezők is, ami a látogatókat segítik abban, hogy még több tartalmat olvassanak el tőled.

Ezzel szemben a közösségi médiában nagy valószínűséggel csak egy poszt erejéig tudod a figyelmet magadra irányítani. Én egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan oldalt néztem meg a Facebookon, amelynek kíváncsi voltam a többi posztjára is és visszaolvastam őket.

A blogoddal, ha ügyesen írsz, jól irányítod a figyelmet, szabályosan oda tudod ragasztani a látogatót a honlapodhoz.

3. A tiéd, szabadon kommunikálhatsz rajta, lopásbiztossá tudod tenni

Te határozod meg hogyan nézzen ki, mennyi kép legyen rajta, milyen betűtípussal írj, hány és milyen kiemelés legyen benne. Azt is kontrollálni tudod, hogy melyik bejegyzéshez lehessen hozzászólni és melyikhez nem, a hozzászólásokat moderálhatod, azaz tényleg csak az jelenik meg, amit Te jóváhagysz.

A honlapod tartalmát akár másolhatatlanná teheted, míg a közösségi médiában szinte nem is létezik az a fogalom, hogy szerzői jog, különösen az írott szövegeknél (a képek jobban nyomon követhetők)…

Statisztikailag jóval gyakrabban törnek fel / lopnak el Facebook profilokat, mint honlapokat. Míg a Facebook biztonsági rendszerére nincs ráhatásod, a honlapod védelméről Te tudsz gondoskodni. Ezzel több felelősség jár ugyan, azonban nagyobb biztonsággal, kiszámíthatósággal és szabadsággal is.

4. Közvetlenebb kapcsolatot tudsz ápolni az olvasóiddal

A közösségi média követőidről semmilyen lementhető adatod nincs. Az oldalad követői jönnek-mennek, HA beállítottak követést, TALÁN látják a cikkeidet.

Ezzel szemben, ha hírlevél feliratkozókat gyűjtesz és nekik küldöd el a blog cikked linkjét, sokkal nagyobb valószínűséggel fogják megnyitni, mint a közösségi média követőid. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy egy Like gomb megnyomásával semmilyen elköteleződés nem jár, hírlevél esetében azonban meg kell adni egy személyes adatot, az e-mail címet, ami azért már „valami”, mert várnak tőled valamit, ami nekik kell.

Számszerű példa: 

Egy Facebook oldal átlagos elérése 6%, de sajnos az arány még rosszabb, ha több a követőd. Egy 300.000 követővel rendelkező ügyfélnél, aki erős személyes márkával rendelkezik, hirdetés nélkül csupán a rajongóinak 1-2%-át éri el.  

Ezzel szemben a Hubspot 2023-as adatai szerint, melyet a Mailerlite riportjai alapján készítettek, átlagosan 38% nyitja meg a hírleveleket. (Az arány iparáganként több-kevesebb, ez az átlag!)

Bár a Facebook csoportok elérése az oldalakénál jobb, csak kis közösségben érhető el magas elérési arány, ahogy nő a csoport, úgy romlanak az elérési adatok is. Tehát addig, amíg kicsi a csoportod, lehet, hogy az írásaidat többen elolvassák, de ahogy nő a csoport, úgy fogynak az olvasóid.

 

5. Rendszeresen publikált tartalommal az egész honlapodat erőssebbé tudod tenni a Google találati listáján is

Bármennyit posztolsz, a közösségi média platformokat csak az érdekli, hogy a posztjaidat AKTUÁLISAN  hányan olvassák és aszerint „rangsorolnak”, azaz döntik el, hogy érdemes-e megjelentetni a tartalmadat a hírfolyamban, vagy sem. Mindig az van elől, ami a Facebook szerint jobban érdekli a látogatókat és ez napról napra változik. 

A Google-ben a mozgás nem ennyire drámai, mert  az adott témakörön belüli relevancia a mérvadó ÉS a látogatói élmény, ez pedig apránként épül fel. (Ezért is mantrázzák a SEO szakemberek, hogy a Google találati listán előre jutni nem sprint, hanem maraton…)

A rendszeres tartalmakkal tényszerű adatokat szolgáltatsz a Google-nak: milyen kulcsszavakat használsz, azok hogyan kapcsolódnak az adott témakörhöz, mennyire fedik azt le.  A látogatók számára a blog nemcsak adathalmaz, hanem élmény is, amit Google ismét próbál számszerűsíteni és a rangsorolást befolyásoló adatokká alakítani.

Példa: ha a látogatóidnak tetszik a tartalom, megosztják a linkjét, elolvasnak még egy cikket, megnézik a szolgáltatásaidat, feliratkoznak a hírleveledre, azaz egyre jobban elköteleződnek irántad. Nos, a Google szemében ezek is számszerűsíthető adatok: hányan olvasták el a cikked, hány percet töltenek az oldaladon, hányszor kattintanak, visszatérnek-e rá stb.

Összefoglalva:

Csak olyan tartalmakat készíts a közösségi média felületeidre, ami nem baj, ha „felejthető”, nem okoz gondot, ha nem olvassák vissza, hamar aktualitását veszíti. Gondold végig, ha esetleg „megszabadítanak” az oldaladtól, mennyire „fájna” az írással töltött idő, ami így kárba veszne.

Ha szakértői márkát építesz, minden olyan tartalmat, ami értéket képvisel, amiben fontos gondolatokat, tudást osztasz meg, írd a blogodra! 

A cikk linkjét természetesen aztán minden platformon terjeszthetsz: megoszthatod a közösségi médiában, elküldheted hírlevélben, adhatsz fel rá hirdetést. A cikk maga azonban a saját felületeden legyen, amit Te tudsz kontrollálni.

Szeretnéd növelni a bevételeidet bloggal?

Szakértői márkát építenél? 
Netán azt szeretnéd, hogy kevesebbet kelljen költened hirdetésre, mert a Google-ben is jó helyezést érsz el?
Vagy csak szimplán szeretsz írni, de magasabb szinten szeretnéd művelni a blogolás műfaját? 

Akkor ezt a kurzus Neked szól! 

blog-alt