Mi mindent jelent a sablon a weboldakészítésben?

Lehet sablon nélkül weboldalt készíteni? Ha sablont használok, akkor nem lesz túl egyszerű és másokéhoz hasonló a weboldalam? A weboldalkészítés tényleg kimerülhet abban, hogy kiválasztunk egy tetszetős sablont és kész is? Talán már a kérdésekből is látszik, hogy bár ugyanazt a szót használom, mégsem feltétlenül ugyanarra gondolok, ezért ebben a cikkben megmutatom mi mindent is jelent a sablon fogalma a weboldalkészítésben. 

Mi mindent jelent a sablon fogalma a weboldalkészítésben

TÉMA = SABLON

Amikor telepítettük a WordPresst, az első dolog, amivel szembesülünk, hogy egy üres vászon van előttünk egy minta oldallal és egy Hello világ! minta bejegyzéssel. Aki korábban már használt ingyenes weboldalkészítőt, az azonnal elkezdi keresni a sablonokat, amelyek meghatározzák majd a honlap kinézetét. 

Alapjáraton a WordPress aktuális évszámra elnevezett sablonjával indul. (Pl. a Twenty Twenty-Three) Angolul egyébként a Theme, azaz téma kifejezés használatos, azonban WordPress  magyar verziójában a Megjelenések – Sablonok menüpont alatt találjuk ezeket, ezért hívom én is így. 

A téma a honlap keretrendszerét adja, hogy  nézzen ki a lábléc, fejléc, milyen betűtípusok érhetőek el rajta stb. és azokat milyen mélységi szinten lehet beállítani. Sablonra válogatja, hogy mennyire variálható ez a keretrendszer. Az előző példánál maradva, egyes sablonokban csak a címsorok és a szövegtest betűtípusa és mérete állítható be, esetleg a menüé, míg más sablonokban jóval több elem variálására van lehetőség, például még azt is be lehet állítani, hogy a blogban az oldalszámozás milyen színű és betűtípusú legyen. 

A témák sokfélék lehetnek, sokuk tényleg csak egyfajta keretrendszert szolgáltatnak minimális beállítási lehetőségekkel, míg más témák konkrét oldalelrendezéseket tartalmaznak és azok egy kattintással telepíthetők. Ezek az oldalelrendezések komplett honlapok, melyeknek célja, hogy a felhasználó csak a képeket és a szöveget cserélje ki benne. 

Egyes programozók készítenek a WordPresshez használható html kódolású sablont, de ez egyre ritkább, mivel egyrészt a megrendelő számára ez több kiadást jelent, másrészt olyan  óriási a téma-kínálat, valamint az Elementor és Divi olyan széleskörű variálhatóságot biztosít, hogy egyszerűen felesleges időtöltés html kódolással babrálni.

KÉSZ OLDALELRENDEZÉS = SABLON

Az oldalelrendezések általában valamilyen oldalépítő bővítménnyel készülnek, mint pl. az Elementor, Beaver Builder, Site Origin, Gutenberg stb.

Ezek adják a tényleges honlap kinézetét – képek, szöveget, felsorolások, képkörhinták, visszaszámlálók, űrlapok stb. 

Az oldalelrendezések elemekből épülnek fel – oldalépítőtől függetlenül a logika ez: vízszintes blokkokat hozunk létre, melyet függőlegesen oszlopokkal tudunk tagolni. Általában úgy szerkesztjük meg a vízszintes blokkokat, hogy azok egy képernyőnyi teret töltsenek ki, így a látogató előtt egyben van a tartalom. Ez nem minden esetben oldható meg, de törekszünk arra, hogy nagyobb szöveg egységek ne lógjanak át a következő blokk nézetébe, azaz ne kelljen hozzá görgetni, hogy maga a szöveg olvasható legyen.

A blokkok felépíthetők egyenként, azaz tetszés szerint helyezzük el bennük a tartalmi elemeket: szövegeket, képeket, űrlapokat, animációkat, ikon dobozokat stb. Ma már rengeteg design elem teszi lehetővé, hogy a látogatók számára könnyen befogadható és látványos legyen a tartalom megjelenítése.

Azonban, hogy gyorsabb legyen a munka, az oldalépítők is előszeretettel készítenek előre gyártott kész oldalelrendezéseket, azaz demokat,  amelyeket a magyarban- mily meglepő –   szintén sablonnak nevezünk.

Én jobb szeretem a kész oldalelrendezésekre a demo szót használni, mert tulajdonképpen ezek már nem üres vázak, azaz sablonok, hanem kész bemutató oldalak.

SABLON = TÉMA és / vagy OLDALELRENDEZÉS

A magyarban valószínűleg azért maradt meg a sablon kifejezés és nem a téma használatos, mert nagyon sok téma rendelkezik ma már  kész, pár kattintással telepíthető oldal elrendezésekkel, azaz kész sablonokkal. 

Amikor tehát szóba kerül a sablon fogalma,  érdemes tisztázni, hogy a keretrendszerről van-e szó (azaz a témáról), vagy az oldalelrendezésről. Téma, azaz keretrendszert adó sablon nélkül ugyanis nem lehet weboldalt készíteni. Azonban telepített demo (sablon) nélkül készíthetünk saját elrendezésű, azaz teljesen egyedi weboldalt.

Számos sablon lelőhely van, ahol csak témát,  illetve téma + oldalelrendezéseket is kínálnak egy csomagban.

Amikor sablont vásárolsz (nem muszáj, a WordPressben számtalan ingyenes téma van), azt kell figyelni, hogy a kínált sablonhoz van-e kész oldalelrendezés is, illetve az mivel készült: saját fejlesztésű oldalépítővel, vagy független oldalépítővel, melyeket ingyenesen is lehet telepíteni közvetlenül a WordPress kínálatából. Ez a kompatibilitás miatt nagyon nem mindegy, mert amikor esetleg váltani szeretnél, akkor a sablonoddal együtt elveszhetnek az oldalaid is, ha azokat saját fejlesztésű, kizárólag azzal a sablonnal működő oldalépítővel készítettek.

Példák keretrendszerekre, azaz témákra (sablonokra):

A téma az Elementor oldalépítőhöz készült, melynek vannak témaépítő kiegészítői a PRO változatában (fizetős), így gyakorlatilag nem is érdekes, hogy a Hello theme szinte egy üres vászon, mert magával az Elementor PRO-val tetszőlegesen kialakítható a fejléc, lábléc, archívum stb. A téma „csupán” azt teszi lehetővé, hogy  az általunk tetszés szerint elkészített elrendezések integrálhatók legyenek a fejlécbe, láblécbe stb. Amennyiben nem szeretnél Elementor PRO-ra költeni, akkor olyan sablont érdemes választani, amely jobban variálható, mint a Hello theme és kompatibilis az Elementorral is.

A Divi azért különleges, mert sablon ÉS oldalépítő egyben, tehát ha ezt telepíted (fizetős szintén), akkor már nem kell külön oldalépítőt is használnod. A sablonkínálat telepítés után azonnal elérhető, és kész oldalak százaiból válogathatsz. 

A Divihez hasonlóan több olyan gyártó is van, akiknél a sablonhoz saját fejlesztésű oldalépítő is jár, azonban jóval kevesebb oldal elrendezésből lehet választani. 

Ez a sablon hasonlóan működik, mint a Hello theme, mert bizonyos sablon-részletek, mint pl. a lábléc Elementorral is létrehozható és integrálható a sablonba, azonban önmagában is nagyon sokoldaúan variálható téma. A téma maga ingyenes, azonban kapható hozzá  számos kiegészítő, pl. egy sokoldalú demo kínálat, melyek szintén kész oldalelrendezéseket tartalmaz. A demok pár kattintással telepíthetők és most már nem kizárólag Elementorral működnek, hanem Gutenberges változatok is elérhetők. (A Gutenberg a WordPress által készített oldalépítő.)