Amit a WordPress sablonokról tudni érdemes

A sablonod a honlapod alapja, nem mindegy, milyet választasz. Egy html guru egy egyszerű sablonnal is csodákat tud művelni, azonban ha Te nem vagy az, számtalan felhasználó barát sablon közül választhatsz. A cikkben a sablonok előnyeiről olvashatsz, és 10 szuper lelőhelyet is bemutatok.

Amit a wordpress sablonokról tudni érdemes

A sablon az, ami az egész honlapodnak az alap struktúráját megadja. Legyen szó fejlécről, láblécről, a blog bejegyzés oldal megjelenéséről, az oldalak strukturális elrendezéséről (például teljes képernyő szélesség, vagy „dobozos”, oldalsáv bal és/vagy jobb oldalon), hova  és hány menüt lehet tenni (pl. fejléc, lábléc, oldalsáv), hányféle betűtípusból válogathatsz stb. Minél többféle lehetőséget, elrendezést lehet kihozni egy sablonból, annál jobb. 

Egyes sablon családok rendelkeznek olyan bővítményekkel, melyekkel az oldal szerkesztés is könnyedén megoldható, de ha a sablon nem rendelkezik ilyen funkcióval, sok ún. page builder (oldal felépítő) bővítmény létezik. 

Rengeteg ingyenes sablon létezik, és aki profi a html kódolásban, azokkal is csodát tud művelni. Én azonban jobban szeretek fizetős sablonokat / oldalépítőket használni több okból is, most megosztom veled a három legfontosabbat. 

1. Egyszerűen kezelhetőek

Míg egy ingyenes sablon átírásához, hogy valahogy kinézzen, hozzá kell nyúlni a sablon css formátumához, addig a fizetős sablonokon belül ugyanez a css átalakítás felhasználóbarát kezelőfelületen történik, és pár klikkeléssel megoldható nagyon sok formázási trükk.

Mivel úgy szeretem átadni az általam készített honlapokat, hogy a tulajdonosa is könnyen kezelni tudja, sokkal egyszerűbb egy olyan leírást készíteni, amelyben megmutatom hova kell kattintani a módosításhoz, mint komplett html programozási kódokat és azok körültekintő beágyazását megtanítani. (Ez utóbbinál jóval nagyobb az elbaltázási lehetőség is, időigényesebb, és felesleges is.)

2. Jól variálhatóak

Az ingyenes sablonok többsége alap beállításokkal rendelkezik, ami sok esetben 2-3 betűtípust, pár oldal elrendezési verziót tartalmaz, míg más beállításoknál nincs egyáltalán módosítási lehetőség. Ezért van szükség átkódolásra sok esetben. (Profi html tudással fapados sablonokból is gyönyörű honlapokat lehet készíteni.)

A fizetős verzióknál 600 féle betűtípus közül válogathatunk, de egyes típusoknál még a saját betűtípus feltöltése is lehetséges. Számos oldalelrendezés szerint alakíthatjuk a honlapunkat, a sablon tartozékai (mint például fejléc slider stb.) szabadon variálhatóak, vagy akár törölhetőek. Egyes prémium sablonokhoz olyan oldalkészítő bővítményeket is adnak ajándékba, amelyekkel már tényleg gyerekjáték a honlapkészítés.

3. Személyre szabhatóak

Szerintem nincs annál kiábrándítóbb, amikor végig pörgetsz egy honlapon, és az alján azt látom „This WordPress theme is created by xxxx”. Te ezt látod szívesebben az oldal alján, vagy a nevedet, hogy a honlap a Te tulajdonod, és minden jogot fenntartasz. Ez utóbbi sokkal profibb, ugye? 🙂

+1. Olcsóbb 

Ha teljesen egyedileg gyártott html kódolású weboldalt szeretnél, akkor számíts arra, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, mert a szaktudást, a programozói diplomát bizony meg kell fizetni. (Ahol elkérnek egy pár oldalas honlapért fél milliót vagy annál is többet, biztos lehetsz benne, hogy programozó rakja össze a teljes weboldalad – remélhetőleg.) Néhány egyszerű html kódhoz nem kell egyetemet végezned, de komplex megoldásokhoz viszont már kell az ő szaktudásuk. A fizetős sablonokat is ilyen szakavatott html guruk készítik, csak nem kell félmilliót kifizetni értük. 🙂  Megsúgom, sok esetben egyáltalán nem lehet megállapítani a végeredményről, hogy az teljesen egyedi fejlesztés, vagy sablonból lett varázsolva, ráadásul sokszor hallom vissza ügyfelektől, hogy xy szuper technikailag, de a designhoz egyáltalán nem ért. 

Programozó bevonását én akkor ajánlom, ha olyan applikációt, vagy egyedi fejlesztésű modult szeretnél a honlapodra, melyet nem tudsz a netről leakasztani semennyiért sem – de ez nem a sablon kategória lesz. 🙂 Programozót igénylő feladat például egy komplex időpontfoglalási rendszert, online felpróbálható ruhakollekció megjelenítése stb.

Mennyibe kerül egy WordPress sablon?

Az árak rendkívül széles skálán mozognak a legolcsóbb 2 USA dollár, a határ pedig a csillagos ég. Tapasztalatom szerint 5000-6000 Ft-ért (kb. 18-22 dollár) már nagyon klassz sablonokat lehet vásárolni, tehát nem kell egetverő költségekre számítani. Nézd meg, hogy az ár egyszeri, vagy előfizetéses rendszerű, azaz évente kell érte fizetni, hogy a frissítéseket mindig megkapd.

Honnét tudom, hogy a WordPress sablon ára benne van-e a webdesign költségében?

Vannak designerek, akik belekalkulálják az árba a sablont (általában fel is tüntetik, hogy például  Elegant Themes sablonokkal dolgoznak), míg mások felhívják a figyelmet, hogy az külön költség, és vannak olyanok is, akik megvásárolnak/kialakítanak egy sablon készletet és náluk csak azokból lehet válogatni, így a fizetendő összeg természetesen tartalmazza a sablon árát is.

Ha egy desinger nagyon olcsó árat ajánl, kérdezz rá még a legelején, hogy mit tartalmaz az ár és miért kell esetleg pluszban fizetned. 

Ha épp az ellenkezőjét tapasztalod, és nagyon drága a honlapod ára (webshop nélkül is sok százezer), valószínűleg egyedileg fejlesztett honlapot kapsz – legjobb ha rákérdezel, miért ennyi. Ügynökségek esetén a magas árban sok olyan egyéb költség is bele van kalkulálva, mint terembérlet, a tulaj jutaléka stb. 🙂  

Egyedileg fejlesztett oldal esetén feltétlenül tudakold meg, hogy vállalnak-e folyamatos karbantartást, konkrétan kérdezz rá, hogyan biztosítják, hogy az oldalad mindig kompatibilis legyen az aktuális WordPress verzióval, tudd meg, milyen bővítményeket használnak a honlapod biztonsága érdekében és a kezelőfelülethez kérj tréninget (sajnos ez sem mindenkinél magától értetődő). Ha nem WordPress a honlapod motorja, ugyanezeket a kérdéseket felteheted. 

Hogy csinálom én?

Vannak meglévő sablonjaim különböző cégektől, melyekkel nagyon sokféle elrendezésű honlapot lehet készíteni, nagyon nagy szabadságot adva ezzel, mert én a sablont csak a keretrendszer felállításához használom. (Azaz fejléc, lábléc, oldalszélesség beállítások, betűtípusok a különböző címsorokban stb. ) Ha nincs meg pontosan az a sablonban, amit szeretnék, finomítom html kódolással a kívánt eredmény eléréséhez. Azért teszem ezt, mert így sokkal gyorsabban el tudok készíteni egy honlapot, mintha minden beállítást kódolással kellene megtennem. Így több idő jut a designra. 🙂 Az, hogy hogyan fog kinézni az oldalad, azt nem a sablon határozza meg nálam, hanem Elementor oldalépítővel készítem, melyben szintén vannak ugyan sablonok, de ezeket nem használom, hanem csak az Elementor adta eszköztárat, hogy a designt maximálisan a Te tartalmadra tudjam szabni.

Általában ingyenes sablon + Elementor ingyenes verziójával dolgozom. Az Elementor PRO verzióját akkor ajánlom, ha speciális igények is felmerülnek. Az általam használt sablon PRO kiegészítőit pedig akkor, ha költséghatékony és gyors megoldást szeretne az ügyfél. Az általam készített RAPID honlapokhoz kész elrendezéseket használok és ezt szabom úgy az ügyfélre, hogy az eredeti „konzerv” sablon illeszkodjen a tartalomhoz és ne legyen felismerhető a sablon maga. 

Az Elementor nagyon felhasználóbarát, így oldalad elkészültekor Te is könnyedén tudod frissíteni meglévő oldalaidat, vagy újat készíteni.  

Sablon lelőhelyek:

1. WordPress – témakörre is kereshetsz pl spa, education stb. Ingyenes és fizetős sablonokat egyaránt találsz.

2. ThemeForest – célszerű ár szerint is szűrni, itt csak fizetőseket érsz el. Bár úgy tűnik, hogy a legtöbb sablon egyszeri költségű, a technikai támogatásért általában évente fizetni kell, hogy frissítéseket kapj hozzá.

3. Creative Market – itt is érdemes az árra szűkíteni, illetve technikai paraméterek szerint is tudsz szűrni

4. Envato elements – ez egy regisztrációhoz és havi díjhoz kötött szolgáltatás, 1 hónap 29 dollár és ezért korlátlan mennyiségű sablon, betűtípus stb. letölthető.  Egy hónapra is fel lehet iratkozni, csak ne felejtsd el a fiókodat és az előfizetésed törölni az 1 hónap elteltével, különben automatikusan a következő hónapra is levonják a számládról a havidíjat.

5. Ocean WP – ez egy ingyenes sablon rengeteg változtatási lehetőséggel. Egy-két funkcióért (pl sticky header – azaz  fent ragadó menüsáv) azonban fizetni kell, viszont ha csak 1-1 ilyen funkció kell, nagyon baráti áron (10 dollár) meg lehet úszni a honlapkészítést.

6. Template monster –  Rengeteg témakörből választhatsz. Érdemes alaposan végigolvasni, hogy mit tartalmaz a sablon ára, míg egyes sablonoknál rengeteg extra benne van az árban, másoknál minden extráért fizetni kell.

7. ThemeIsle –  Kifejezetten sablonkészítésre specializálódott cég, nagyon sokféle sablonnal. Remek és megbízható termékeik vannak, ingyenes bővítményeikkel olyan oldalszerkesztő programokat támogatnak, melyek máshol fizetősek.

8. Out the box – ez is egy sablongyártó cég. A kínálatuk nem túl nagy, viszont nagyon baráti áron szuper sablonokat árulnak.

9. WP Beginner – WordPressre specializálódott cég, kifejezetten kezdőknek. Rengeteg hasznos infot találsz itt, a linken az általuk ajánlott top 10 többfunkciós sablonokról olvashatsz.

 10. Etsy – Ez egy hatalmas virtuális áruház rengeteg termékkel. A linken a WordPress sablonokat találod. 

OceanWP demo kínálatából

FIGYELEM!

A sablonok csak a lehetőségeket mutatják, ha megveszed, telepítés után legtöbb esetben egy üres vázat kapsz, amit aztán a saját ízlésedre formálhatsz, azaz nem olyan lesz, mint amivel reklámozzák! Egyes sablonok árában benne van a demo install is, azaz a reklámozott design kompletten telepíthető – ez esetben tényleg csak a szöveget és a képeket kell kicserélned. 

EXTRA TIPP

A sablonkészítő cégek marketingje nagyon profi, mindegyik meg akar győzni róla, hogy az övé a legszuperebb. Érdemes alaposan végignézni a kínálatot mindegyik lelőhelynél, és beleolvasni a sablont használók kommentjeibe, illetve megnézni, hogy milyen pontokat kap az értékelésnél. Ezek a kommentek nemcsak a sablonról, de a sablon készítőkről is tanulságos információkat adnak.

Szintén nagyon fontos, hogy milyen oldalépítő bővítménnyel kompatibilisek. Míg a sablonnal pár órát foglalkozol és utána jó ideig nem nyúlsz hozzá, addig az oldalépítőt akár naponta használhatod, azzal készül el maga a tartalom, azaz mindenképp sok időt fogsz vele tölteni. Az oldalépítődet szeresd elsősorban, és csak aztán a sablonod! 🙂 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .