Tárhely és domain foglalással kapcsolatos tudnivalók

Ebben a cikkben a megmutatom mi mindenre figyelj tárhely és domain foglalás alkalmával. Ez a két dolog feltétlenül szükséges, ugyanis tárhely és domain foglalás nélkül nem tudsz honlapot készíteni, vagy mással készíttetni. A domain név a honlapod neve lesz, például valami.hu, a tárhelyre pedig azért van szükség, mert azon tárolódik a honlapod összes adata (kódolások, képek, szövegek). 

Tárhely és domain foglalás - útmutató mire figyelj

Domain foglalással kapcsolatos tudnivalók

A domain neved lehet a saját neved, a cégedé, vagy a módszeredé, termékedé, szolgáltatásodé stb.  

Google keresési szempontból ez utóbbiak a szerencsésebbek, azonban ha ezek már foglaltak, a neved is alkalmas lehet honlapcímnek. Ez esetben érdemes fokozott figyelmet fordítanod a személyes márkád építésére és reklámozására.

A domain lefoglalásakor tehát mindenképp érdemes azon elgondolkodni, hogy mi lesz a honlapod célja ( és a formátuma), mit és kit képviselsz vele. 

Esetedben mennyire jellemző, hogy az emberek a szolgáltatásra keresnek rá vagy sokkal inkább a személyhez ragaszkodnak? Ez idővel egyébként változhat. Különösen induló vállalkozás esetében gyakori jelenség, hogy eleinte a tevékenység alapján találnak meg. Egy bejáratott vállalkozás esetében azonban már felmerülhet, hogy a neved alatt fusson a vállalkozásod domain neve.

Aldomain

A domain neved tartalmazhat kötőjelet, de alsó vonást nem, illetve a .hu előtt csak akkor tartalmazhat pontot a domain neved, ha a fő domain is a tiéd. 

Példa fődomainre: helloklimax.hu.  A céghez tartozó tudásközpont oldala a helloklimax aldomainjeként működik:  tudaskozpont.helloklimax.hu  

Tehát ami a fődomain neve elé kerül ponttal elválasztva, az aldomainnek számít

Értelemszerűen csak akkor tudsz aldomaint létrehozni, ha előtte már létezik fődomain és az is a Te tulajdonodban van. 

Ha létezne olyan oldal, hogy tudaskozpont-helloklimax.hu, az elviekben bejegyezhető lenne, mivel külön domain-névként regisztrálható lenne, de jogi következménye lenne, mivel védjegyes márkáról van szó és maga a helloklimax.hu összetétel is le van védve. 

Óva intelek Téged is attól, hogy egy jól bejáratott domain nevet hasonló módon koppints le, mert jó eséllyel jogi következményei lehetnek. A másik egyszerű ok az, hogy a Google az új weboldalakkal szemben mindig bizalmatlan. Jó eséllyel akkor is a konkurensedet fogja behozni találatként, ha egyébként valaki a Te weboldaladat szeretné megnézni valaki és csak a domain név egy részletét írj a keresőbe.

Domain név és a Google

A Google szereti, ha valamilyen módon a kulcskifejezés, amelyet a látogatók beírnak a keresőbe megjelenik a honlap linkjében is. Azonban az már korántsem annyira fontos,  mint mondjuk 10 évvel ezelőtt, hogy maga a domain név is tartalmazza a kulcsszót

Példa: Tarcsay Mária stílustanácsadó, színdinamikai szakmérnők honlapján egyformán megtalálod képzéseit és szolgáltatásait is, a szolgáltatás a link végén szerepel, a domain az ő nevét viseli.   https://tarcsaymaria.hu/szin-es-stilustanacsado-kepzes-uj/

Domain név ellenőrzése

Itt (is) tudod ellenőrizni, hogy a kiválasztott domain neved foglalt-e: https://www.domain.hu/

Ebben a keresőben kizárólag a .hu, vagy azt tartalmazó domain nevekre tudsz rákeresni. 

Ha .com-os domain névben gondolkozol, akkor már célszerű egy domaint és tárhelyet is biztosító cég honlapján ellenőrizni a foglaltságot. Általában a domain név regisztráció megkezdése előtt be tudod írni az adott domain nevet egy üres mezőbe, hogy ellenőrizd, foglalható-e.  Példuál itt: https://tarhelypark.hu/domain-regisztracio/

Ha foglalt az általad kitalált domain név, érdemes ellenőrizni, hogy esetleg kis módosítással, vagy más végződéssel, úgy mint .com, .net, .org stb. szabad-e az adott domain név.

A .coach, .mentor stb. végződések nagyon menőnek tűnhetnek, de azon túl, hogy drágák, a felhasználók nem jegyzik meg őket, mert szokatlanul ritkán fordulnak elő. 

A domain megjegyezhetősége különösen fontos, ha azt szeretnéd, hogy visszatérő látogatóid legyenek.

Személynév, mint domain

Ha személynevet foglalsz le, kötelező személyi igazolvánnyal igazolni a személy-azonosságodat, hogy jogosult vagy a domain név lefoglalására. 

Több olyan ügyféllel is találkoztam, aki kitalált magának egy jól csengő titulust és azt foglalta be domain névként, azonban az évek során azt tapasztalták, hogy az ilyen titulusok könnyen koppinthatók, és az emberek elsősorban mégis a nevük alapján találják meg őket.

Szintén gyakori, hogy valaki azért a nevét választja domain névnek, mert különféle szolgáltatásai vannak, amelyek valamilyen szinten kapcsolódnak egymáshoz.

Azért érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen domain nevet választasz, mert egy felépített, működő vállalkozás esetében egy domain név váltás akár végzetes is lehet, lenullázhatsz vele minden korábban elért eredményt a Google-ben. Működő, jól prosperáló vállalkozás esetén célszerű profi SEO szakember véleményét és útmutatását kikérni, mielőtt domain nevet váltasz.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni domain név foglalásakor?

  • legyen egyszerű – könnyen kimondható, könnyen leírható – ezáltal könnyen megjegyezhető
  • legyen rövid
  • hosszabb domain név esetében is ügyelj arra, hogy egyszerű, könnyen megjegyezhető szavakra legyen bontható Pl. All that makes you happy
  • ismert szavakat tartalmazzon 
  • hagyományos (.hu, .com, .net stb.) végződéseket használj elsősorban
  • legyen egyedi
 
A domain foglalás .hu esetében általában két évre szól, egyéb végződések esetében évente meg kell újítani a domaint, hogy a tulajdonodban maradjon.
 

A domain regisztrátorok adatbázisa összeköttetésben van a hazai és nemzetközi  központi domain adatbázisokkal, így biztos lehetsz benne, hogy az általad kinézett domain név csak egyszer foglalható le – más szolgáltatónál nem lehet már ugyanazt a domaint lefoglalni. Védjegyes termék esetében érdemes lehet elővigyázatosságból a .net, .com stb. domain neveket is lefoglalni, még ha azokra honlap nem is kerül.

Tárhely foglalással kapcsolatos tudnivalók

Először is fontos megjegyzendő, hogy bár foglalható külön szolgáltatónál a domain és a tárhely is, magadnak teszel szívességet, ha egy helyen foglalod le őket. Ennek több előnye is van: egy ügyfél fiókból tudod kezelni őket, ha egyszerre rendeled meg őket egy helyről jön a számla,  egyetlen szolgáltató nevét kell megjegyezned stb.

A tárhelyért évente kell meghatározott díjat fizetned. Havidíjas konstrukciók esetében már biztosan nem csak egy tárhelyet kapsz, légy körültekintő az ilyen szolgáltatókkal.

Miért kell tárhely a honlaphoz?

Ahogy a bevezetőben írtam, itt tárolódik a honlapod összes adata

Azon felül állítható be a céges e-mail címed, illetve gondoskodhatsz átirányításról, ha azt szeretnéd, hogy például a gmail-re is  megérkezzenek a leveleid. 

Szintén a tárhelyről érhető el az adatbázis, és egyéb olyan beállítások, melyek befolyásolhatják a WordPress működőképességét. Ilyenek a feltöltési limitek, memória limitek, PHP verziók stb. 

A Search console (statisztika, milyen keresőszavak mentén találnak a weboldalakdra) domain szintű bekötéséhez szükséges dns módosítást is a tárhelyen lehet elvégezni.

Az alap beállításokon ritkán kell változtatni, de ahogy nő vagy öregszik a honlapod, időszerűvé válhat egy php verzió váltás, nagy file-ok feltöltéséhez kellhet a memória limit vagy a feltöltési limit emelése stb. Ez utóbbiak egyébként nem tévesztendők össze a tárhely fizikai méretével, de olyan szempontból összefüggésben vannak, hogy ha megemeled a feltöltési vagy memória limitet és óriás file-okat töltesz fel a weboldaladra, előbb-utóbb a fizikai tárhelyed is be fog telni.

Milyen adatokat figyelj tárhely rendelésekor?

1. Memória mérete  

Általában 1 GB egy egyszerű honlap esetében elegendő, ha több honlapot is szeretnél egy tárhelyre, már érdemes nagyobb csomagokban gondolkoni

SSD tárhely (ez elsősorban a gyorsasághoz kell)

2. Hány domain adható hozzá? Hozzárendelt, vagy parkoltatott domainek ezek?

A parkoltatás azt jelenti, hogy a domain ott van, de honlapot nem lehet rá telepíteni. Sok esetben ezek át vannak irányítva arra a honlapra, amely a fő domainon van. A hozzárendelt domainekre lehet honlapot telepíteni.

3. Hány adatbázis rendelhető hozzá?

Ez összefüggésben van a domainekkel. Ha nem világos, hogy hány domainre lehet honlapot telepíteni, akkor ha az adatbázisnál nem azt látod, hogy korlátlan, akkor valószínűleg annyi honlapot hozhatsz majd létre, ahány adatbázist engedélyeznek. Egy adatbázishoz lehet több honlapot is rendelni, de ezt inkább aldomain esetében szokás.

4. SSL (Secured Socket layer) 

Biztonságos adatkapcsolathoz szükséges. Egyre több tárhelyen a tárhelycsomag része, de nem mindenütt, ezért érdemes mindenképp rákérdezned, ha a tárhely paramétereinek felsorolásában nem találod.

5. CPANEL

Ez sokkal inkább kényelmi szempontból előnyös, mert nagyon felhasználóbarát a kezelőfelülete és nagyon sok módosítást (limimódosítások, dns változtatás, php verzió váltás, e-mail fiókok kezelése stb.) az ügyfélszolgálat bevonása nélkül is el tudsz végezni.

6. Hozzáférés a tárhelyhez

Érdemes annak is utána érdeklődni, hogy Te kapsz-e hozzáférést, ugyanis vannak szolgáltatók, akik csak egy ügyfél portálhoz adnak hozzáférést, amelyben az ügyfél nyomon követheti a rendeléseit, azok mikor járnak le, tárolhatja a számlákat stb.  De magához a tárhelyhez nem adnak semmilyen hozzáférést és bármit szeretnél módosítani, akkor az ügyfélszolgálat segítségét kell kérned.

A tárhely technikai hátterének fontosságáról

Ha egy honlap összemlik, akkor annak több oka is lehet, és nem feltétlenül mindig az a baj, hogy a bővítmények nem kompatibilisek többé a WordPress-szel. Ha korábban jól működött a honlapod, de aztán hirtelen mégis elérhetetlenné vált, akkor a tárhelyen keresendő a hiba forrása. Előfordulhat, hogy szinte betelt a tárhelyed,  és azért állt le, vagy egy kampányodnak köszönhetően hirtelen akkora forgalom érkezett a honlapodra, amelyet a szerver nem bírt el. 

Ha nagy forgalmú webshopot szeretnél üzemeltetni, vagy legalábbis tervezel olyan kampányokat, melyek időszakosan az átlagosnál jóval nagyobb forgalmat generálnak a honlapodon, már a tárhely megrendelésekor érdemes felvenned a kapcsolatot a szolgáltatóval és ezt jelezned. A  legtöbb csomag csak átlagos forgalmakra, napi pár százas, esetleg pár ezres látogatottságra van felkészülve, így elképzelhető, hogy az adott szolgáltató egyedi árajánlatot fog neked adni, vagy konkrét tanácsokkal lát el, hogy melyik csomagjukat válaszd.

Ezt fogadd meg mindenképp domain és tárhely foglalással kapcsolatosan, ha nem szeretnél pórul járni

Ha a weboldalkészítő szolgáltatód felajánlja az ügyintézést, csak abban az esetben fogadd el, ha a számlázás közvetlenül neked megy, Te szerepelsz a megrendelő cégadatainál, a webes csupán a rendelés leadásában segédkezik és kapcsolattartóként szerepel maximum.

Miért fontos ez? 
Ha nem a Te neveden van a tárhely, gyakorlatilag a honlap sem a tiéd, teljesen kiszolgáltatottá válsz. Nem tudsz rendelkezni afelett, hogy mekkora tárhelyért fizetsz, nem tudod ellenőrizni, hogy a tárhely számlái rendezve vannak-e stb. 

Ha nem a tiéd a tárhely, az olyan, mintha más telkére építkeznél.

Különösen azok a webesek szeretik felajánlani, hogy „levesznek minden terhet a válladról”,  akik maguk is foglalkoznak tárhelyszolgáltatással, és nem ritkán ezek az emberek havi 15-20.000 Ft-ot elkérnek karbantartás címén. Míg mások leszerződnek tárhely cégekkel és jutalékot kapnak az ügyfelek után, ez utóbbi még a jobbik eset, mert a tárhely díjai be vannak fizetve.

Egyik jóhiszemű ügyfelem azzal keresett meg, hogy elveszett a honlapja. Amikor a tárhelyről, domainről kérdeztem, fogalma nem volt ezekről. Mint kiderült, az előző  weblapkészítője saját tárhelyen tárolta a honlapját, és amikor felmondta az ügyfél a szerződését, mert fogalma nem volt miért kell havidíjat fizetnie, mikor a honlapon nem történik semmi, a webes egyszerűen törölte a honlapját.

Egy másik esetben tárhelyet szeretett volna váltani az ügyfél, de szintén azért okozott ez problémát, mert fogalma nem volt róla, hogy egyáltalán hol van a honlapja, mert neki is a webese intézte a dolgait. Ő is havidíjat fizetett, nem keveset, karbantartás címén, amiben -mint megint utólag kiderült – a domain és tárhely szolgáltatás is benne volt.
 
ÖSSZEFOGLALÁSUL:
A domain és a tárhely a honlap összköltségéhez képest elenyésző tétel, de annál fontosabbak. A tárhely elvesztése ugyanis már komoly anyagi károkat tud okozni. 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .