5 fotós – 5 gondolat, avagy mitől lesz az üzleti portré fotózás sikersztori és nem rémálom

Egy korábbi cikkemben írtam már arról, hogyan kerülheted el, hogy rossz fotóst válassz honlapod képeinek elkészíttetéséhez.

Itt találod a 6 tippet, hogyan válassz fotóst üzleti portréd elkészítéséhez

Most megmutatom a „másik” oldalt, mit javasolnak az általam ajánlott fotósok, mire figyelj, hogyan készülj, mire számíts üzleti portrék, illetve honlapra készülő fotók megrendelésekor. Mindegyikük az általam feltett kérdésre válaszolt, de ha a témában jobban el szeretnél mélyülni velük, a névjegyeikben megtalálod az elérhetőségeiket is. 🙂

A cikkben felsorolt fotósokat vagy személyesen ismerem, vagy több ügyfél is ajánlotta őket. Különbözőek a stílusuk, ahogy az ügyfeleim sem egyformák – a cél az, hogy mindenki találja meg a saját egyéniségéhez passzoló fotográfust. A közös  mégis az bennük, hogy laikusként olyan minőségűnek találom a fotóikat, amelyeket szívesen látnék (újra) viszont ügyfeleim weboldalain, ezért jó szívvel ajánlom őket.  Remélem megtalálod köztük a Te portréd fotósát. 🙂

Név:   KASZÁS GERGELY
Életkor: 42
Fotózás helyszíne: bárhol a világon (Gergő gödöllői amúgy -a szerk.)
Kedvenc fotós téma: emberek
Elérhetőség: gergelykaszas@gmail.com
Honlap: Gergely Kaszás portrék

Kaszás Gergely fotós
Kaszás Gergely - épp háttér festés után 🙂

Ahhoz hogy jó képek készüljenek, mennyire fontos számodra, hogy ismerd a portré alanyt? Mivel tudod elérni, hogy az alanyod ne feszengjen, hanem oldottan, önmagát tudja adni, még akkor is, ha komolyabb témájú képekről van szó.

Gergő: Nagyon szeretem és rettentő sokat számít, ha a fotózás előtt van időnk megismerni egymást a portré alannyal, kialakulhat egy olyan barátságos, bizalomkeltő légkör, ahol azt érzi, biztonságban, jó kezekben van. A találkozásunk első pillanatától kezdve azon dolgozom, hogy ezt az atmoszférát megteremtsem, sok humorral és őszinteséggel. 

A nevetés könnyedén bontja le a magunk köré épített falakat, oldja a bennünk lévő feszültséget és a portré alany szinte észre sem veszi, de nagyon hamar képes lesz önmagát adni. Azok az apró trükkök, pózok pedig, amik segítenek, hogy a legelőnyösebb arcát mutassa a modell, már önmagukban is nagyon viccesek. 🙂

Gergő kedvenc női portréja

Név: NERPEL NIKOLETTA
Fotózás helyszíne: Budapest, Pest megye /igény esetén bárhol, külföldön is/
Kedvenc fotós téma: Női beauty portré, kreatív divat
Elérhetőség: nerpel.niki@gmail.com
Honlap: www.nerpelfoto.hu

Nerpel Niki

A legtöbben azért feszengenek egy fotózáson, mert nem tudnak magukkal mit kezdeni. Ahhoz, hogy igazán jó képek készüljenek, mire érdemes a „pózolás” során figyelni?

Niki: Alapvetően úgy gondolom, hogy az instruálás, pózoltatás a fotós feladata.

Mivel nem látjuk magunkat fotózás közben és nem tudjuk, hogy a fotós éppen milyen gyújtótávolsággal /zoom/ vagy plánnal dolgozik /vágás/, elengedhetetlen, hogy irányítsa a fotózást. Tehát egy profi fotós mellett nem kell azon töprengeni, hogy mit csináljunk, hiszen mindent mondani fog.

Van néhány apróság, amivel mégis hozzájárulhatsz ahhoz, hogy jó képek szülessenek.
Már az ókori szobrászatban is törekedtek az emberi test legideálisabb, legtökéletesebb ábrázolására. Azóta tudjuk, hogy kontraposzt tartásban a legelőnyösebb pózolni. A testsúlyod nagy részét helyezd az egyik lábadra, így vállak és karok a csípőtől és lábtól eltérő tengelyen állnak. Ezáltal a test hossztengelye egy “S” alakot ad, ami dinamikussá teszi a pózt.

Tudom, könnyű mondani, de ne izgulj, mert látszik a tekinteteden és a tartásodon. Magabiztosan, határozottan állj a kamera elé, egyenes háttal, de laza vállakkal.

Törekedj arra, hogy ne csak a vállad, de a kézfejed is legyen laza a fotózás alatt. Az ökölbe szorított kéz és a merev ujjak mind feszültségről árulkodnak.

Fontos, hogy bármilyen pózt veszel fel, a kézfejed maradjon látható, ne rejtsd el, mert diszharmonikus hatást eredményez. Karba tett kéz esetén is törekedj arra, hogy mindkét kézfej látható legyen a fotós szemszögéből. Nem természetes, alapvetően nem így tesszük karba a kezünket, de fotón így mutat jobban.

Ha oldalt állsz a fotósnak, törekedj arra, hogy a karodat ne szorítsd oda a testedhez. Ha mégis megteszed, a karod körülbelül másfélszer lesz vastagabb, mint a valóságban.

Jelezd a fotósnak, hogy melyik a jobb profilod. Ritka a szimmetrikus arc és legtöbbünknek van kedvenc “oldalunk”. Fontos, hogy ha oldalról fotóznak, akkor a “kedvenc arcod” nézzen a kamera felé.

Ha ezekre az apróságokra odafigyelsz, remek fotósorozat készül majd rólad. De hangsúlyozom még egyszer: egy profi fotós ezekre helyetted is figyel. 🙂

Nerpel Niki kedvenc portréja
Nerpel Niki kedvenc portréja

Név: BORZA-POZSÁR ERIKA
Életkor: 47
Fotózás helyszíne: : Budapest, lakhely miatt Tolna és Fejér megye, Pécs (Mobil a felszerelésem, oda megyek, ahol pont rám van szükség.)
Kedvenc fotós téma: Halmozottan Szeretnivalók sorozatomban sérült vagy tartósan beteg, ill. gyászfolyamaton átmenő családok pro bono, emlékőrző fotózását vállalom, mert hiszem, hogy a szeretettel készült fotó segít, hogy újra egésznek és értékesnek lássuk az életünket.
Elérhetőség: erika@nello.hu
Honlap: https://fotonello.hu/arculat/

Borza-Pozsár Erika

Szerinted miért fontosak, hogy a vállalkozó munka közben is meg legyen örökítve, milyen hozzáadott értéke van az ilyen képeknek például egy honlapon? 

Erika: Engem vásárlóként elsősorban az érdekel, hogy ki az az ember, aki felveszi a telefont, aki készíti a terméket, aki csomagol, akivel majd találkozom – akinek az ötlet megszületett a szívében, és aki élet-idejének jelentős részét adja azért, hogy a vállalkozását működtesse és ennek részeként engem kiszolgáljon. Ezért örülök, ha látok saját, emberi képeket egy honlapon, közösségi média oldalon, örülök, hogy a vállalkozó anyák és apák egyre inkább merik megmutatni az igazi arcukat.

A honlapon lévő képekről elmondható: legyen igényes, látszódjon, hogy a fotóra is úgy figyeltél, mint a munkád többi területére, de ne csapjon át művibe, maradjon személyes, természetes, rád jellemző.  Helye van a klasszikus, stúdióban készült üzleti portréknak is, ezt elsősorban szakértői tevékenységekhez, szakcikkekhez ajánlom. De a saját környezetedben is elkészíttetheted a honlapodra szánt fotókat, és pózolás helyett jobban szereted a riportfotókat (az elkapott pillanatokat) akkor igazán jó helyzetben vagy: közelebb kerülhetsz a megrendelőidhez. 

Néhány tanács, hogyan készülj egy riportfotózásra: 

1. Ne aggódd túl! Eszedbe juthat például, hogy otthon dolgozol és nem egy katalóguslakásban élsz. Vagy csak túl kicsi, esetleg sötét. Egy profi fotós megoldja, hogy csak annyit láttasson a környezetből, ami szükséges. Egy portréhoz elég lehet egy ablak, de készülhetnek a portrék a szabadban is, egy kirándulással összekötve. Akár otthon, akár a szabadban fotózunk, az biztos, hogy oldottabb leszel, mint a stúdióban és ez a képeken is látszani fog. 

2. Adj időt magadnak és a fotósnak. Én legalább 2 órát szánok egy portréfotózásra plusz egy tartalék óra, hogy biztos minden beleférjen. 

3. Ha lehet, legyenek valódi cselekvések: amikor nem csak a fotózás kedvéért úgy teszünk, mintha… Ha elmélyülsz a munkádban, azt csinálod, amihez értesz és amit szeretsz, akkor jelenik meg az a nyugalom és mosoly az arcodon, ami igazán jellemez téged, és ami olyan vonzó benned, talán nem is ismered még.

4. Érdemes készülni 2-3 féle felsővel, vagy kendővel, hogy különböző hangulatú képeid legyenek, és egy kis átöltözés téged is felfrissít. 

5. Érezd jól magad! Ez nem egy katalógusfotózás, ahol te a modell vagy. Nem elvárásoknak kell megfelelned, mert ez rólad szól, és te pont így vagy jó, pont így vagy önmagad. 

Erika kedvenc portréja

Név: SZABÓ VIRÁG
Fotózás helyszíne: Budapest, 11. kerület
Kedvenc fotós téma: Természetesen portré fotózás
Elérhetőség: virag@szabovirag.hu
Honlap: https://www.szabovirag.hu/portrefotozas/

Szabó Virág portré fotózás
Szabó Virág

Gyakran látom, hogy ahol a fotós keze alá dolgozik egy sminkes, ott el tud szaladni a ló, és az illető egyáltalán nem úgy néz ki végül a képeken, mint a valóságban. Te hogy oldod ezt meg, hogy az illető sminkben is a maga természetességében és valójában köszönjön vissza a képeidről?

Virág: Nem csak a sminkessel tud elszaladni a ló. Láttam olyan „üzleti portrét”, ahol multis vezetőket coach-oló lány egy ágy szélén ült, combig kivágott szoknyában… 🙂
Amikor divatba jöttek az „átalakítós fotózások”, akkor nagy volt a kísértés, hogy vállaljak ilyet, mert az előtte-utána képek elég jól mutatnak egy fotós portfólióban. De a lájkok, dicséretek akkor valójában a sminkesnek, fodrásznak, stylistnak szólnak, nem pedig a modellnek, akit majd meg sem ismer az ügyfele az első személyes találkozón.
Hogy hogy oldom meg? Nem dolgozom sminkessel. 🙂
Sokan kérdezik fotózás előtt, hogy milyen legyen a smink, frizura… Erre azt szoktam válaszolni, hogy olyan legyél a fotózáson, amilyen egyébként is vagy, ahogy találkozol az ügyfeleiddel, és amit magadnak is meg tudsz csinálni bármikor. Egyszerűen mert így lesz önazonos, és így fognak szimpatikusnak tartani azok az ügyfelek, akikkel szívesen dolgozol. Ezt saját tapasztalatból tudom. 🙂
Az sem baj, ha valaki egyáltalán nem sminkel, az apró, elmúló bőrhibákat egy finom retus úgyis megoldja. De akár smink, akár retus, a bőr textúrája maradjon meg, és ne akarj más lenni

Szabó Virág portréja
Virág kedvenc portréja

További fotósok ügyfeleim ajánlásával. A nevekre kattintva megnézheted a honlapjaikat vagy facebook oldalukat. 

A profi képek mellett szeretnéd, ha az egész arculatod is rendben lenne?

Márkaépítés e-book és munkafüzetben mindent megkapsz, ami a stratégiai tervezéstől a vizuális megjelenés kivitelezéséig szükséges

Egyszerű, gyakorlatias feladatokon keresztül viszlek végig a márka-alapozáson. A folyamat végére lesz stratégiád, könnyeden fogsz tudni kommunikálni és egységes és következetes lesz vizuális megjelenésed. 

Csak megvalósítóknak!

Bővebben…

Márkaépítés e-book és munkafüzet

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .