7 érv, miért NE készíttess honlapot!

Az elmúlt fél év tele volt kihívásokkal, klassz ügyfelekkel, akikért nagyon hálás vagyok, hogy együtt dolgozhattam, de akadt néhány keserű tapasztalat is. 

Írtam egy összefoglalást arról, mikor NE készítess honlapot magadnak. 

I. BIZONYTALAN VAGY A VÁLLALKOZÁSODAT ILLETŐEN

1. MÉG CSAK FELMÉRED A PIACOT, NEM VAGY BIZTOS BENNE, HOGY VÁLLALKOZNI AKARSZ

Tapogatózás céljából készíthetsz magadnak saját honlapot ingyenes weboldalakon, vezethetsz blogot ingyenes portálokon. Több sikeres vállalkozót ismerek, aki a facebookon készített magának először hivatalos oldalt és miután kellő mennyiségű tapasztalattal, referenciával rendelkeztek (és továbbra is biztosak voltak abban, hogy tényleg nekik való a vállalkozói lét), utána vált csak számukra aktuális a PROFI honlap kérdésköre. 

Fontos tudnod, hogy ez a megoldás is csak akkor visz előre, ha folyamatosan kommunikálsz, hirdetsz, tapasztalatokat gyűjtesz, életben tartod a platformod, mert az ingyenes weboldal/facebook oldal is válhat időpocsékolássá – és ezáltal közvetetten pénzkidobássá is, ha nem törődsz vele.

Ha túl sok a kérdőjel a fejedben, kérj időpontot stratégiai, vagy egyéni konzultációra! 🙂

2. NEM TUDOD MIT (ÉS PONTOSAN KIKNEK ) AKARSZ KOMMUNIKÁLNI A HONLAPODDAL

Ha a honlapodnak nincs célja, és nem tudod kiket akarsz pontosan megszólítani, hiába építünk fel egy jól mutató honlapot, nem fogja hozni azokat az eredményeket, amit elvársz, például azt, hogy dőljenek az ügyfelek. 

Az olyan típusú honlapnak nincs értelme, amelyikben unalmasan bemutatod a cég történetét, végeláthatatlan írásokan összegzed szakmai zsenialitásod. Fogalmazd meg, kiknek, milyen problémákra adsz megoldást és hogyan. Minden honlap látogatódat ez érdekli, akár szolgáltató vagy, akár álláskereső. 

Tájékozódj, ismerd a konkurenciád, figyeld, ők hogyan kommunikálnak, nézz meg neked tetsző honlapokat, hogyan vannak felépítve és vonatkoztasd a sajátodra.
Gondold végig alaposan, kikkel akarsz együtt dolgozni, kiknek akarsz szolgáltatni – nekik szóló tartalommal állj elő.

A honlapomon több ingyenes anyaggal is segítek a stratégia (azaz a mondanivaló) kialakításához, használd őket, vagy jelentkezz be stratégiai konzultációra, ahol személyre szabott segítséget kapsz az induláshoz. 🙂

3. HA FOGALMAD SINCS, MILYEN MARKETING STRATÉGIÁT AKARSZ FOLYTATNI.

Nem elég, hogy lesz egy honlapod, a Google magától maximum akkor fogja szállítani a látogatókat, ha kemény pénzeket fizetsz a hirdetésekért, de vevőt az sem tud garantálni, ha mondanivaló és cél híjján nincs jól összerakva a honlapod: látogatottságod lesz, vevőd/ügyfeled nem.

Az ismerősi ajánlásokra sem mindig számíthatsz – vannak területek, ahol jól meg lehet élni pusztán a szájhagyomány marketingből, de egy kezdőnél mindig nehéz az indulás. Ha viszont olyan szolgáltatásod, terméked van, ami speciálisabb, vagy drágább, az ismerősi körre jobb, ha egyáltalán nem számítasz. Neked kell megszólítanod a célcsoportodat!

A honlap marketing nélkül pénzkidobás.

Tervezd meg, hogy mennyit költesz Google Ads/ Facebook / Instagram stb. hirdetésekre, milyen rendezvényeken veszel részt, milyen offline módon lépsz kapcsolatba a potenciális ügyfélköröddel, milyen online csalival gyűjtesz érdeklődőket stb.

(A cikk a feliratkozó panel alatt folytatódik.)

honlap start csomag

Szeretnéd, ha honlapod már induláskor klassz lenne?

A legtöbb induló vállalkozó számos hibát elkövet az első honlapjával, mert hiányoznak náluk az alapok, ad hoc módon, valamilyen sablon formát követve készítik / készíttetik el a honlapjukat, és nem értik, miért nem jönnek az ügyfelek. 

Ebben az INGYENES kiadványban 4 oldalnyi tömény átgondolni valót kapsz szempontokkal, hogy helyes döntéseket tudj hozni + 4 oldalnyi csekklistát és ütemtervezőt, hogy haladj is a megvalósítás útján.

smartmockups_k6r1bpes (1)

II. NEKED  BIZTOSAN KELL HONLAP, DE…

4. HA A HONLAPOD MEGRENDELÉSEKOR MÉG NINCSENEK MEG AZ ANYAGAID

Ne rendelj – főleg ne határidővel! – honlapot addig, míg nincs meg legalább vázlatban a honlapod szövege, nincsenek Rólad fotók, melyek alkalmasak a publikálásra. 

Ha bevonsz több szolgáltatót is például fotóst, szövegírót, grafikust, akkor jobb, ha alapból rászámolsz plusz egy hónapot az anyagaid elkészülési idejére, ugyanis a legtöbb jó szakemberre várni kell, többet, mint gondolnád. Ha kültéri fotókat szeretnél, jobb, ha még több idővel számolsz, mert tutira közbejön egy monszunos időszak. (Tapasztalat.. :D)

Ha bizonytalan vagy, segítségre lenne szükséged, kérj tőlem ingyenes konzultációt, megbeszéljük, mire van szükséged és belőjük, hogy nagyjából mikor lehetne elkezdeni a honlapkészítést. Esetenként szívesen ajánlok szakembert is (fotóst, szövegírót, marketingest stb).

Ha kezdés előtt nem tudod leadni az anyagaidat, veszélyezteted az elkészülési határidőt, és onnantól kezdve már nemcsak a szolgáltató idejével játszol, hanem a következő ügyfelével is.

5. HA NINCS IDŐD A FOLYAMATRA, ÉS ESZKÖZÖD AMIN MEGNÉZED AZ EREDMÉNYT

Ha egyszerűen nincs időd arra, hogy foglalkozz időnként 10 percet, maximum 1-2 órát a honlapoddal már az előkészületi fázisban sem, akkor jobb, ha félreteszed a projetet még az ELŐTT, hogy szolgáltatót választanál. 

Ha tényleg fontos, jelölj ki egy nyugalmasabb időszakot, vagy egyszerűen eldöntöd, hogy most igenis a honlap projekt élvez prioritást és teremtesz rá időt. (Tudod, arra van időd, amire szánsz. 😉 )

A folyamat során nem kell állandóan haptákban várnod, de a kijelölt időben fontos, hogy jelen légy és nézd át a kapott anyagokat.

Ha egy elkészült anyagról nem mondasz véleményt, mert nincs rá időd vagy eszközöd, amin megnézd, a végén lehet, hogy teljesen más lesz az eredmény, mint amit elképzeltél. Ez sem Neked, sem a szolgáltatódnak nem jó tapasztalat.

Volt olyan ügyfelem, akinek lerobbant a gépe épp anyagleadás előtt. Megoldottuk, találkoztunk személyesen, áttöltöttük pendrive és USB kábel segítségével az anyagait, vmit a telefonjáról küldött át. Azt gondolom, nincs lehetetlen, ha valamit tényleg nagyon akarsz. 🙂 Ha felhőben tárolod az anyagaidat (pl Google drive vagy Dropbox), semmilyen technikai malőr nem hátráltathat.

6. HA NEM VAGY TISZTÁBAN AZZAL, MIRE MENNYI IDŐT ÉRDEMES/ KELL SZÁNNI.

Egy honlap elkészítése terjedelemtől függően minimum egy hét (1 oldalas honlap, arculattervezés nélkül!), de inkább ennél több, az előkészületi szakasz általában ennél hosszabb (lásd feljebb szövegek, fotók). Egyszerűen nem reális elvárás egyetlen szolgáltatótól sem, hogy 1-2 hét alatt dobjon össze egy minőségi arculatot és egy több oldalas honlapot! 

Épp ezért nem szerencsés, ha valamilyen alkalomra szeretnéd a honlapodat, de csak előtte pár héttel jut eszedbe, hogy megcsináltasd a weboldalad. Nem állítom, hogy nem lehet „összedobálni” egy honlapot pár nap alatt, de az olyan is lesz….

A másik véglet szintén veszélyes: annyira ráérős vagy, hogy kvázi minden fontosabb a honlapodnál és folyamatosan csak tolod a határidőket, húzod az időt a szerződés aláírással, anyag leadásokkal, visszajelzéssel stb. Az, ami pár hét alatt meglenne, nálad hosszú hónapokba telnek. (Nekem szerencsére ilyen nem volt még, de hallottam már 2 éve húzódó projektről, ami magánszemélynek készült és mindössze 7 oldalas honlap volt!)

Ha mindenképp szeretnél honlapot, de úgy érzed, még nincs „kész” a fejedben, jó megoldás lehet, hogy az elején egy egy-oldalas honlappal indítasz, és rövid blokkokba összegzed a lényeget. A tartalmat később is lehet bővíteni.

Kizárólag meglévő ügyfeleimnek kedvező áron vállalom új oldalak, blokkok beszúrását meglévő honlapjukba, így a honlap folyamatosan fejlődhet, érhet, ami keresőoptimlaizálási szempontból is szerencsés.

Nézd meg honlap-kínálatomat ITT.

TIPP: Számomra nem akadály, hogy ha akkor keresel fel, amikor még csak tervezgeted a honlapod: segítek a stratégia kialakításában, céljaid megfogalmazásában, a célcsoportod körvonalazásában, honlap tartalmaidnak összeállításában (lásd stratégiai konzultáció). Egyre több az olyan ügyfelem, akikkel hónapokkal előre szerződünk honlapkészítésre, arculattervezésre. Tisztában vannak azzal, milyen anyagokat kell beszolgáltatniuk, inspirációkat gyűjtenek, szöveget írnak, vagy iratnak és azt is tudják, hogy miről – kiknek írnak. Nem kapkodnak, de haladnak,  és a megbeszélt határidőre elkészülnek az anyagaikkal, készen vannak a fotós által készített képeik is. Ezzel a módszerrel elkerülheted azt a kínos helyzetet, hogy már mindened megvan, de képtelen vagy szolgáltatót találni, vagy ami még rosszabb, találsz szolgáltatót, aki szolgai módon mindent megcsinál, amit kérsz, de a honlapod összességében mégsem fogja a kívánt hatást elérni, mert csak „gondolomformán” állítottad össze az anyagaidat.

7. HA A HONLAPODDAL SZEMBEN EGYETLEN ELVÁSÁROD VAN CSAK: LEGYEN OLCSÓ

A honlapoddal kapcsolatban is tisztázd, hogy mit akarsz: jól nézzen ki (design), jól működjön (gyors, biztonságos), legyen igényesen felépítve (stratégia), legyen arculata, legyen keresőoptimalizálva? 

Egy ügyfelem mondta ki, amiért nagyon hálás vagyok: A minőséget és a szaktudást meg kell fizetni! 

(Te is szeretnéd, ha vállalkozóként megfizetnének, igaz? 🙂 )

Ha kvázi tök mindegy, hogy milyen az oldal, csak legyen, aztán majd alakul (vagy nem), felesleges webdesignerhez menned, elkészítheted Te magad egy ingyenes oldalon a honlapodat, vagy csináltasd meg ismerőssel ingyen. Ha szerencséd van, akkor így is lehet gyönyörű és profin felszerelt honlapod.

Azt tapasztalom azonban, hogy a legtöbb szívességi alapon elkészülő honlap nem ilyen, hacsak az illető nem portfólióját építő webdesigner. (De még itt is számolni kell azzal, hogy gyakorlat híjján ez sem lesz olyan, mint a 10. vagy a 100. honlapja.)

Sajnálattal tapasztalom, hogy sok IT-s készít mellékesen weboldalt is, legtöbbjük – hiába a technikai tudás – egyszerűen pocsék, mert a technikai hátteren kívül semmilyen egyéb szempontot nem vesznek figyelembe (legyen szó marketingről, designról, felhasználói élményről stb.). A legtöbb re-design munkám ilyen szakik keze műve. :/

Egy minden szempontból minőségi és egyedi honlapot összerakni minimum 40 munkaóra (és az egy egyszerű honlap). Tedd a kezedet a szívedre – Te a saját vállalkozásodban dolgoznál bárkinek is egy teljes hétig apait-anyait beleadva, tudván, hogy azért semmilyen ellenszolgáltatást nem fogsz kapni? 🙂

A legtöbben utólag jönnek rá, hogy kidobtak egy csomó pénzt / időt az ablakon, és olyan honlapjuk van, amit nem szívesen mutogatnak. :/

Ha komolyan veszed magad és a vállalkozásod nem félsz fizetni a profi megjelenésért.

ZÁRSZÓ

Több honlap megrendelőmnél tapasztaltam, hogy még a grafikus kollégákban sem lehet sajnos 100%-ig megbízni: nagyon sokan készítenek csak logót, ami márkaépítés szempontjából nagyon kevés; megint sok az olyan grafikus, aki arculattervezés címén szintén csak a logóra fókuszál és például ügyet sem vet arra, hogy az általa ajánlott betűtípusnak van-e egyáltalán ékezetes változata, azaz lehet-e a logón kívül bárhol használni. 

Épp ezért weboldakészítési szolgáltatásomhoz arculattervezési csomagot is adok, ezzel költséget, és időt takarítva meg Neked, hogy vállalkozásodnak egységes és profi megjelenése legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .