Ezért nem éri meg saját magad készíteni a honlapod

Mielőtt azt gondolnád, pusztán marketing fogás a részemről a fenti cím, kérlek, figyelmesen olvasd végig az alábbi cikket. Jó, ha mindjárt az elején előveszel magadnak papírt és ceruzát, vagy megnyitsz egy excel táblát és nekiállsz számolni.

Ha már régóta követsz, több helyen olvashattál róla, hogyan is lett belőlem webdesigner. Röviden összefoglalom Neked a sztorimat és a tanulságaimat, amit a saját káromon tanultam meg.

ÉN IS JÁRTAM EBBEN A CIPŐBEN

 Még javában egy multi kötelékében dolgoztam, amikor támadt egy vállalkozás ötletem, pontosabban először csak egy célom volt – segíteni nőtársaimnak érvényesülni, fejlődni, de fogalmam nem volt róla mindezt hogyan valósítsam meg.  Az elején blogolni kezdtem, társakat verbuváltam és egész jól haladtunk,  de nem volt igazi koncepció,  fogalmunk nem volt róla, hogyan lehetne a blogból pénzt csinálni.  Több ingyenes portálon is megfordultunk, az Index rendszeresen kitette a cikkeinket a címoldalra, a követőtáborunk folyamatosan nőtt- látszólag fejlődtünk. 

Aztán megszületett AZ ötlet, azonban ehhez a társaim már nem tudtak kapcsolódni, egyedül maradtam. Hozzáteszem, mire idáig eljutottunk, már nemcsak az időmet „öltem” a projektbe, hanem a pénzem is. Egy ingyenes honlapkészítőre (Weebly) költöztettem a blogot, ahol hamar rájöttem, ha többet akarok kihozni belőle (pl. egyedi design elemeket használni,  reklámmentességet élvezni stb.), máris fizetnem kell a szolgáltatónak. Apránként több, mint 70.000 Ft ment el egy évben az „ingyenes” honlapunkra – 7 évvel ezelőtt! Viszonyításként: akkor 150.000 Ft-ért már NAGYON jól felszerelt, sok oldalas weboldalt lehetett kapni értékesítési funkciókkal. Ma ugyanilyen felszereltségű honlap inkább 300.000 Ft-ba kerül.

Hogy rövidre zárjam a történetet, a vállalkozás ötlet több szempontból sem volt jó. Mivel már nagyon sok pénzt fektettem a honlapba és a Weebly nem elégítette ki az igényeimet, úgy döntöttem, hogy nem honlap készíttetésre költök, hanem webdesigner tanfolyamra. A folyamatot élveztem és sok pozitív visszajelzést is kaptam, ami inspirált. El is készült a vállalkozás weboldala, de a vállalkozás sosem indult végül el, viszont weboldalra sorban kaptam a megrendeléseket, de ez már egy másik történet.

NE CSAK TERVEZD, CSINÁLD IS!

Tipikusan abba a hibába estem, amibe rengeteg vállalkozó: mivel azt gondoltam, időm van, miért ne tanulhatnék meg magam mindent. Belemélyedtem  a marketing és a személyes márka rejtelmeibe, mert az kell. Megtanultam honlapot készíteni, mert egy vállalkozáshoz az is kell. Mindenféle jogi fittyfenének utánajártam, kiváltottam a vállalkozóit is, mert hát az is kell.  

Tulajdonképpen mindenre fordítottam időt, amiről azt gondoltam, kell a vállalkozáshoz, csak magával a vállalkozással nem foglalkoztam. Nem volt pénzügyi tervezés, valódi célcsoport elemzés, piackutatás, konkurencia elemzés, de ami még ezeknél is sokkal fontosabb lett volna, még saját magamat sem mertem igazán „sales-es” minőségben kipróbálni, ami ahhoz a vállalkozáshoz elengedhetetlen lett volna.  Én pedig nem vagyok sales-es alkat. 

Tehát ott tartunk, hogy blogoltam 2 évig, elköltöttem min. 70.000 Ft-ot egy elvileg ingyenes honlapra, 50.000 Ft-ot hirdetésre, 8 hónapnyi időt és 150.000 Ft-ot a weboldalkészítés elsajátítására, összesen legalább 50.000 Ft-ot az egyebekre (ÁSZF, Adatkezelési stb.)  és a vállalkozásommal kereken 0 Ft-ot kerestem. 

Ma már tudom, ha nem a látszólagosan fontos dolgokba ölöm az időm és a pénzem, és nem a vállalkozásON, hanem magában a vállalkozásBAN kezdtem volna el dolgozni, még az előtt kiderült volna, hogy ez nekem nem fog menni, mielőtt honlapot készítettem volna. 

 

MENNYIBE KERÜL A HONLAP, HA MÁS CSINÁLJA?

Nem akarok évekkel ezelőtti számokkal tovább dobálózni, nézzük meg, hogy mennyibe kerül MA egy weboldal. Ha eddig nem tetted, kérlek, vedd elő a papírt, vagy az Excelt.

Ha Te készítteted, jobb minőségű honlapot 150.000 Ft alatt ritkán kapsz. Ha szeretnél arculatot is, akkor legalább 50.000 Ft-ot rászánhatsz és ebben csak egy egyszerű logó lesz, komplett, minőségi arculat nem.  Tehát vegyük úgy, hogy nyugodtan számolhatsz minimum 200.000 Ft-tal, ha egy esztétikailag és technikailag is jól összerakott egy-oldalas honlapot szeretnél egy megbízható szolgáltatótól, aki aztán remélhetőleg nem lép le az első kérdés után. Változó, hogy mennyi idő alatt készül ez el, egyedileg készített honlap esetén biztosan nem egy hét lesz, inkább 3 hét. Az elkészülési időben benne van az ügyfél ideje is, amikor a drótvázat, látványtervet és magát a honlapot véleményezi. A logókészítésre is legalább egy hetet kell számolni és akkor szupergyors a folyamat (és valószínűleg nem is lesz olyan minőségű), a két hét reálisabb.

Tehát vegyünk durván egy hónapot, ami alatt Te, mint ügyfél, kb. 4-5 óránál többet ténylegesen nem kell foglalkoznod a honlapoddal  és akkor is csak véleményezel. Nem kell semmilyen technikai problémát megoldanod, semmilyen webes, marketinges, grafikusi vagy egyéb tudásra szert tenned. A legtöbb ügyfelem kifejezetten élvezi ezt az időszakot, egy teremtési folyamat résztvevői, és annak is csak a könnyű felét látják.

Tehát összegezve részedről  kb. 200.000 Ft befektetés, 4-5 órányi felszabadult munka kell ahhoz,  minőségi és működőképes honlapod legyen. Ha a vállalkozásod már működik, létező szolgáltatásaid vannak, a weboldalad szövegeinek megírására – hacsak nem szervezed ki – sem kell pár óránál többet szánnod. Ami plusz költség lehet számodra, az egy profi portré fotó.

MENNYIBE KERÜL A HONLAP, HA TE CSINÁLOD? 

Egy jobb kurzus, ami kifejezetten laikus vállalkozóknak hivatott a weboldalkészítést megtanítani minimum 30.000  Ft. Több tanfolyamon azzal kecsegtetnek, hogy mindössze 2 nap (=10-12 óra)  alatt össze fogsz tudni rakni egy weboldalt.  

Általában ebbe a csapdába esik a legtöbb ember, hiszen a matek könnyű – 30.000 Ft 2 nap, vagy 200.000 Ft több hét, mindenki látja, melyik a több és a legtöbben az olcsóbb, gyorsabb megoldás csapdájába esnek.

Nem állítom, hogy nincs olyan vállalkozó,  aki egy két napos tanfolyam után olyan weboldalt készít, ami akkor, ott, tényleg elkészül, és olyan minőségben, ami valóban használható és lendületet ad a vállalkozásának. Ha Te ilyen vagy, jelentkezz nálam és meghívlak egy sütire! 🙂 

Több olyan vállalkozóval dolgoztam már együtt, aki maga készítette el a honlapját, és a legügyesebbek is alsó hangon legalább 40 órát foglalkoztak a weboldalukkal, hogy minden elem a helyére kerüljön TECHNIKAILAG.  A többség azonban nem ritkán 80 óránál is több időt ölt már saját weboldala fejlesztésébe és még akkor sem biztos, hogy publikálni merték. 

Ez a 80 óra ráadásul nem a legproduktívabb időszakban történik, hanem sok esetben a tényleges munka után, késő este, fáradtan, vagy hétvégén, amikor a vállalkozónak pihennie kellene inkább.  Összegezve a 80 munkaórát nyugodtan számold bő egy hónapnak, amit a vállalkozó a weboldalára szán.

De legyünk optimisták: neked is elég a 40 óra a weboldalad elkészítéséhez. Te mennyit keresnél ennyi idő alatt, ha a vállalkozásodban, ügyfelekkel dolgoznál ténylegesen és a szabadidődet pihenéssel, vagy szakmai továbbképzéssel töltenéd és nem weboldal barkácsolással?

VEGYÜNK EGY PÉLDÁT!

Egy coach / pszichológus esetében, aki 10.000 Ft / óra áron dolgozik (ami olcsónak számít) , ha 80 órányit dolgozik coachként / pszichológusként egy hónapban és ennek csak a fele legyen ténylegesen ügyfelekkel munka (a többi mehet marketingre,  adminisztrációra,  szakmai önfejlesztésre) minimum 400.000 Ft-ot keres egy hónapban. Olcsó szakemberről beszélek, és csak 40 órányit dolgozik ügyfelekkel egy hónapban, tehát napi 2 órát. 

Ha jól végzi a munkáját, és képes ennél több ügyfelet vállalni, akkor jóval többet kereshet ennél az összegnél. Munka közben ráadásul tapasztalatokra tesz szert, melyek közelebb viszik őt ahhoz, hogy meg tudja fogalmazni, kiknek akar szolgáltatni, milyen probléma területet érez magáénak. Különböző módszerekkel dolgozik, azokat kombinálja, kialakítja a saját eszköztárát. Közben személyesen is építi a kapcsolatait, hogy minél többen tudják róla a környezetében mivel is foglalkozik.  

Azzal foglalkozik, amihez ért és még pénzt is keres vele. Amikor eljut oda, hogy honlapot készíttessen, nem fagy le, hogy miről és kiknek írjon, pár óra alatt össze tudja szedni a gondolatait még akkor is, ha amúgy nem jó az íráskészsége.

SZÁMOLJ UTÁNA A SAJÁT ÓRABÉREDDEL!

Ha egy ilyen szakember leül honlapot készíteni, és a saját órabérével számol,  és tegyük fel, azon fehér hollók közé tartozik, aki valóban egy két napos tanfolyamon össze tudja rakni a saját honlapját, akkor az ennyibe kerülne: 30.000 Ft tanfolyami díj + 120.000 Ft kiesés, amit nem ügyfelekkel töltött (12*10.000 Ft / óra).  Tehát akkor is 150.000 Ft-ba kerül a honlap arculat nélkül, ha a vállalkozó készíti el a weboldalát, és egyáltalán nem biztos, hogy a folyamat közben jól is érzi magát.

Ha hétvégén volt a tanfolyam, tutira nem tud hétfőn fókuszáltan dolgozni, mert fáradt lesz és potenciálisan aznap még ügyfelet is veszíthet, ami már lehet, hogy több, mint 120.000 Ft-os tényleges kiesést jelentene számára. És ez ugye a legideálisabb eset. 

Ha reálisan számolunk, és minimum 40 óra kell neki egy szimpla bemutatkozó oldalra, az valójában 400.000 Ft érték az ő idejéből, amit pihenésre vagy ügyfelekre fordíthatna, de ennyi pénzért már webshopot is kaphatna, amire valójában nincs is szüksége. Érted már?

ÁTMENET A KÉT VÉGLET KÖZÖTT

Egy tanfolyamon mindent megtanítanak, azokat a lépéseket is, melyre a vállalkozónak csak egyszer lesz szüksége – pl. a telepítéssel kapcsolatos teendőket is. Emiatt kevesebb idő jut arra,  ami a legtöbb vállalkozó számára az igazi kihívás, az pedig maga a tartalomkészítés.  Nem véletlen, hogy ezekre külön szakosodott tréningeket tartanak. (Akár épp azok is, akik amúgy azt ígérik, hogy két nap alatt kész honlapod lesz. Akkor most hogy is van ez, mégsem elég a két nap? 🙂 )

Kivitelezőként abszolút támogatom abban az ügyfeleimet, hogy tanulják meg kezelni a honlapjukat és megmaradok amolyan biztos háttérnek, akitől lehet kérdezni. A honlapkészítés nálam személyre szabott tréninggel zárul, ami benne van az árban. Nem tanítok meg mindent, kizárólag a legfontosabb WordPress és Elementor ismereteket adom át, illetve ügyfél specifikusan azt is megmutatom, hol és hogyan tudnak a tartalmaikon módosítani, újakat készíteni.  

Ugyanakkor egyre többen ismerik fel a fent vázolt időfaktor jelentőségét.  Ha valakinek a tartalom megírása után még 1 óra, mire felrakja magát a tartalmat, és az inkább nyűg, mintsem örömteli kikapcsolódás, akkor inkább engem bíz meg, akinek csak 20 percbe telik ugyanaz a munka.  Egy hónapban 3  blog cikk esetén kereken 3 órát spórolok az életéből, mindössze 1 órányi munka kiszámlázásával, amit bőven megkeresnek abban a 3 órában, amit honlap vacakolás helyett ügyféllel töltenek.

FÓKUSZÁLJ ARRA, AMI VALÓBAN FONTOS

Ha még új szolgáltató vagy, azt javaslom, elégedj meg első körben egy Facebook oldallal és honlap készítés helyett inkább próbáld ki magad élesben, építs kapcsolatokat, kóstolj bele a vállalkozói létbe.  

Ha már látod, hogy menni fog és úgy döntesz, magad készíted el a honlapod, akkor ne vessz el a részletekben!  Azt látom, hogy sok vállalkozó indokolatlanul sok időt tölt a honlapjának elkészítésével és nemcsak azért, mert nem boldogulnak a technikával, hanem mert a végletekig csiszolgatják abban a reményben, hogy majd tökéletes lesz.  Kezdő vállalkozóként nem kell rögtön űrhajót építened, teljesen rendben van, ha fokozatosan építkezel. 

Erre a helyzetre találtam ki a rapid honlap megoldásomat, mely segít abban, hogy fókuszáltan tudj a tartalomra koncentrálni, villámgyorsan elkészül és mégis kedvező az ára. Részleteket itt olvashatsz.

2 Hozzászólás

 1. Tarcsay Mária

  Magdi, egyet is értek.
  Sok éves „kínlódás” van a hátam mögött. És én is megvettem könyveket, beiratkoztam mindenféle képzésre.
  Mire volt jó?
  Arra, hogy ha valamennyire belelátok a kulisszatitkokba, akkor legalább kérdezni tudok.
  Ezért volt jó a Te honlapelemzésed, lépésről-lépésre haladtam, kérdeztem, majd válaszoltál.
  Volt kapaszkodó.
  *
  Régen elhittem mindent, amit mondtak a szakértők – mivel nekem ez egy fekete lyuk volt. Kedvesek voltak, olyan nyelven beszéltek, amit nem is értettem – de az oldalam közel sem hozta azt, amit általában ígértek vagy elvártam volna.

  Magdi, én bízom Benned. A precízségedben, az empátiádban.

  1. Pálffy Magdi

   Marcsi, köszönöm a bizalmad! Igen, abszolút értem a másik oldalt is, hisz én is azért választottam inkább azt az utat, hogy megtanulom professzionális szinten a weboldal készítést, mert egyszerűen nem tudtam választani, bizalmatlan voltam. Nagyon sokan „nyomulnak” és hisznek abban, hogy jó marketinggel bármi eladható sokszoros áron – és sajnos sokan bele is esnek ebbe a csapdába. Én igyekszem korrekt módon kiszolgálni az ügyfeleimet, ahogy Téged is. 🙂 Szívesen állok továbbra is a rendelkezésedre! 🙂

Nem lehet már hozzászólni ehhez a cikkhez.