Minden, amit a sablon licencekről tudni érdemes

A kezdő vállalkozók többsége az időben bővelkedik, de a pénznek annál inkább híjján van.  És mi a kezdő vállalkozók első gondolata? KELL EGY HONLAP!

Ezt a piaci viselkedést meglovagolva tonnaszámra szaporodtak meg az ingyenes honlap készítő portálok valamint a WordPress tanfolyamok „2 nap alatt milliókat érő” weboldal ígéretével.

Nem mondom, hogy ezek teljesen haszontalanok, azonban egy KEZDŐ vállalkozó kismillió bővítménnyel a birtokában sem lesz képes elsőre milliókat érő weboldalt = vállalkozást felépíteni, egész egyszerűen azért, mert ez nem két nap alatt elérhető folyamat. Igen, direkt tettem a honlap és a vállalkozás közé egyenlőségjelet, még ha ez egy kicsit túlzó is.  Minél pontosabban tudod kiknek és mit szolgáltatsz, minél gyorsabban megtalálod azt a formát, amiben hatékonyan és számodra is élhetően tudod működtetni a vállalkozásod, annál jobban meg tudod fogalmazni a honlapod tartalmát is – vagy annál több pénzt tudsz arra szánni, hogy mások megtegyék ezt helyetted.

Visszatérve a „KELL EGY HONLAP!” gondolatmenetéhez, ebben a posztban fellebbentem a fátylat az ingyenes és a licenc díjas honlapokról, hogy jobban megértsd, mire érdemes költened.

Kié a honlap? – Tiéd kontra honlap szolgáltatóé

Rengeteg kezdő vállalkozó kezdi azzal a neten keresést, hogy megnézi a honlapkészítési árakat, dob egy hátast és elkezd alternatív módok után nézni. Ilyenkor döntenek sokan az ingyenes blog portálok mellett, vagy választanak ingyenes honlap készítő platformot, olyat, mint a Wix, Weebly, WordPress.com stb. 

A vállalkozó pikk-pakk kiválaszt egy sablont, örül, 2-3 óra alatt elkészült a saját honlapja. Vannak, akik megmaradnak ezen a szinten, mert annyira egyszerű szolgáltatást nyújtanak és nem a weboldalon keresztül „adják el magukat”. Elítélem? Egyáltalán nem – ismerek sikeres vállalkozókat, akiknek évek óta „csak” Wix-es honlapjuk van, azonban tudni kell azt is, hogy ők jelentősen építenek a személyes kapcsolataikra és referenciákra, így a honlap esetükben tényleg csak dísznek van.  A nagy többség azonban nem él meg csak referenciákból, legalábbis nem a vállalkozás elején.

Mások (pl. több ügyfelem is) ugyanis rájön, hogy ennél többre vágyik. Mert észreveszi, hogy a konkurense is pont ugyanazt a sablont használja és több honlap átnézése után rájön, hogy az általa vágyott elrendezés meg sem valósítható, kellene pár funkció, melyek ingyenesen már nem elérhetők stb. 

Ezeknek a portáloknak ugyanis az egyik legnagyobb hátulütőjük, hogy valójában a honlapod nem a Tiéd. A platformot bármikor megváltoztathatják, a honlapodba akaratod ellenére kerülhetnek reklámok, meg kell elégedned a fenntartó által biztosított alap design elemekkel, funkciókkal és sablonokkal. Ha egy picit is jobbat, többet akarsz, azokért már fizetned kell – sokszor nem is keveset. (Sok éve még nem webdesignerként én is fizettem évente +70.000 Ft-ot egy „ingyenes” portálért, csak mert kellett pár olyan „extra”, ami a WordPressben alap.. :/ )

Szintén tapasztalatból tudom, hogy az ingyenes blog szolgáltatók korlátozzák a tevékenységed, csak addig kerülhetsz bele az ajánlóikba, amíg fizetős szolgáltatásra nem teszel utalást a blogodban, cég nem kapcsolódik hozzá.

Ezzel szemben a WordPress.org-ról letöltött honlap motor a SAJÁT tárhelyedre és domainedre kerül, maga a WordPress motor is ingyenes és TELJES MÉRTÉKBEN az igényeidre szabható. 

Rengeteg ingyenes és fizetős bővítmény áll rendelkezésre, ami tovább szélesíti a lehetőségeket, legyen szó design, marketing vagy értékesítési eszközökről. A tartalom felett Te rendelkezel teljes mértékben, ahogy az is Te döntésed kizárólag, hogy akarsz-e hirdetést tenni az oldaladra. A tárhelyért és a domain névért valóban fizetned kell, mert ez egy személyre szóló szolgáltatás, amit Te is szeretnél adni az ügyfeleidnek, amiért Te is pénzt kérnél, ugye? Üdv a vállalkozói világban! 🙂

Remélem sikerült meggyőznöm arról, hogy az ingyenes portálokra csak akkor érdemes időt és energiát pazarolni, ha kísérletezési fázisban vagy, és még csak validálni akarod a vállalkozásod életképességét.

Ha már elkötelezted magad a Worpress.org mellett – jön a következő dilemma: fizetős vagy ingyenes sablont használj?

Tisztázzuk mi micsoda!

Mielőtt belemennénk abba, hogy milyen különbségek vannak a fizetős és ingyenes sablonok között, szeretném, ha megértenéd az alábbi fogalmakat.

Téma (theme)

A téma (theme) maga a keretrendszer, ami meghatározza az oldalad beállítási lehetőségeit: fejléc, lábléc, oldalbeállítások, menü elrendezés, betűtípusok, bejegyzések gyűjtőoldalának, azaz a blog oldalnak az elrendezése stb. Gyakran ezt is sablonként emlegetik a köznyelvben, illetve magában a WordPress menüjében is ha ezt változtatni akarod, akkor a sablonok menüpont alatt fogod megtalálni.

Sablon / demo (template)

A demo vagy sablon (template) maga az az elrendezés, azaz ahogy a TELJES oldal kinéz majd, amiben nemcsak a fent említett oldal beállítások vannak, hanem a komplett kezdőoldal, kapcsolat oldal stb. kinézete is! (A demo jelentése maga a bemutató, azaz a sablon élő megjelenítése.)  Tehát a képek, galéria,  ikonos felsorolások, szövegblokkok, űrlapok, flip boxok stb.

Sablon = téma? 

Ma már sok témát eleve több sablonnal is árulnak, melyek közül kiválaszthatod a neked tetszőt és pár klikkeléssel telepítheted a honlapodra a kívánt sablont. 

Vannak olyan témák is, ahol a téma csupán egyetlen sablont tartalmaz, tehát a telepítésekor már ott lesz a „kész” weboldal, amiben csak módosítani kell az adatokat.  Pár évvel ezelőtt rengeteg ilyen téma volt, valószínűleg innen ered, hogy a laikusok sablon alatt a teljes weboldalt értik és nem választják szét fejben azt keretrendszerre és a sablonra / demora. 

Hogy bonyolítsam a helyzetet, vannak olyan témák is, amelyek csak a keretrendszer variálhatóságát biztosítják, de sablont/demot egyáltalán nem!  Ha hozzászoktál, hogy a korábban kipróbált témákhoz volt sablon, igencsak lefagy az arcodról a mosoly, amikor szembesülsz azzal, hogy egy ilyen téma letöltésekor bizony a honlapod egy üres vászon és egyáltalán nem úgy néz ki, mint ahogy reklámozzák.

Ezért fontos megértened, hogy amikor összefoglaló néven sablonról beszélünk, akkor annak tulajdonképpen két összetevője van: a téma, ami a keretrendszert adja és  a tartalom megjelenítésére, elrendezésére vonatkozó sablon/demo.  

Oldalépítő 

Az oldalépítővel azt a részt építjük amelyben a tartalom van, tehát a sablon/demo részt.  Egyes témák saját oldalépítővel rendelkeznek – ezeknek az a hátránya, hogy mivel kis csapatokról van szó, sokszor a fejlesztéseikkel nem tudják tartani a tempót az oldalépítő „cég-óriásokkal”, mint az Elementor vagy a Divi,  ezért jóval alacsonyabb is a népszerűségük.  Épp ezért a legtöbb téma készítő inkább valamelyik nagy oldalépítővel akarja a termékét kompatibilissé tenni. 

A legjobb oldalépítők, úgy mint a Divi és az Elementor, Thrive ,  Beaver Builder, Visual Composer stb. téma építő funkciókkal is rendelkeznek, de általában ezek már a fizetős verzióban elérhetőek csak. Tehát ha például prémium minőségű honlapot szeretnél, elég, ha választasz egy könnyen kezelhető egyszerű ingyenes keretrendszert (témát) és veszel hozzá egy PRO (azaz fizetős) oldalépítő bővítményt, amellyel a keretrendszert és az oldalak designját is kedvedre kialakíthatod.

Rejtett költségek kontra kiszámítható költségek

A fizetős sablonok (témák) legtöbbje látszólag egyszeri költséggel jár, az áruk pár ezer Forinttól kezdődik és 69 USD-nál (~ 20.000 Ft) általában megáll (Forrás: Envato market).  Vannak csomagok is, melyek nemcsak témát és sablont, de egy sor kiegészítő funkciót is tartalmaznak speciális bővítmények formájában. Így árusítanak például online oktatási cégeknek komplett csomagokat, melyekben már benne van az online kurzus építéshez, tagsági rendszerhez stb. kapcsolódó bővítmény is.

Visszatérve a sablonokra / témákra, sok esetben a termékért valóban nem, de a technikai szolgáltatásért általában már fizetned kell.  Ez azt jelenti, hogy  általában csak egy évig kapod a frissítéseket,  addig zavartalanul is működik a honlapod. A frissítések leálltával azonban  apránként előjönnek a hibák  és ha nincs rendszeresen frissítve a sablonod, egy sima WordPress verzió-váltás is tönkre teheti a weboldalad. A sablonért ugyan tényleg nem, de a technikai támogatásért már fizetned kell, tehát összességében nem egyszeri kiadásról van szó. Sokan ilyenkor inkább már a WordPresst sem frissítik, nehogy összeomoljon a honlapjuk, nem gondolva bele, hogy így egyre sérülékenyebbé és könnyű prédává teszik a hackerek számára a weboldalukat.

Léteznek valóban egyszer fizetős bővítmények és sablonok is, de a számuk -tapasztalataim szerint- egyre fogy, mert a szolgáltatóknak is sokkal jobban megéri a rendszeres bevétel.  Nevetséges összegekért szoktak árulni hatalmas előfizetői csomagokat, melyeknek az értéke több ezer dollár, de amikor azt írják, hogy életre szóló licenc, az a legtöbb bővítményre és sablonra nem igaz. 

Én személy szerint jobb szeretem az előfizetéses csomagokat, és ingyenes keretrendszerhez vásárolok Elementor PRO-t, vagy olyan bővítmény csomagot választok, melynek keretében a témát és az Elementort egyaránt tudom bővíteni. Ezek valóban fix éves kiadást jelentenek, viszont a kommunikáció és az ár is sok esetben korrektebb, mint a fent említett „egyszeri” költségű sablonok esetében.

Nem lenne fair, ha nem említeném meg, hogy igenis vannak jó minőségű ingyenes sablonok is, ahogy fentebb már utaltam rájuk. Azonban azt tapasztaltam, ahhoz, hogy ezekből prémium minőségű honlapot lehessen eszkábálni, előbb-utóbb a felhasználók vagy a sablon prémium verziójára váltanak (ha van), vagy pedig az Elementor / Divi előfizetős változatát választják, amellyel ki lehet egészíteni a sablont is. Fontos, hogy a választott ingyenes sablonunk kompatibilis legyen az említett oldalépítőkkel, különben nem fog működni.  Ahol egyáltalán nincs fizetős verzió, a sablonnak csak ingyenes verziója van és egyéb kiegészítői sincsenek, és még csak nem is a WordPress saját gyártmánya, akkor fennáll a veszély, hogy abbahagyják idő előtt a fejlesztését -épp ezért én semmiképp nem választanék ilyet. Lássuk be, ez nem karitatív intézmény, így ha nem látjuk, hogy egy cég hogyan csinál pénzt magának, akkor vagy tesztelésről van szó, vagy beetetésről, azaz előbb-utóbb ránk akarnak majd sózni valamilyen fizetős szolgáltatást – hiszen nekik is meg kell élni valamiből. Ha teljesen ingyenes sablont akarsz, akkor válaszd a WordPress saját évszám jelzésű sablonjait (twenty  twenty; twenty twenty-one stb.) – ezek valóban ingyenesek és azok is maradnak.

A harmadik, és talán még költségesebb megoldás, ha egyedi sablont készíttetsz a fejlesztővel, amit ő maga kódol le. Ez nemcsak az árat dobja meg, de behatárol téged is olyan szempontból, ha a későbbiekben változtatni szeretnél, akkor nem oldható meg pár klikkeléssel, hanem ismét mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. 

Csoportos kontra egyéni licenc

Black Friday táján mindig kapható egy Mega WordPress csomag, melynek keretében potom pénzért adnak több ezer USD értékben sablonokat, témákat, mindenféle bővítményt. A csapda ott van, hogy bár vannak köztük egyszeri költségű funkciók, jónéhányukat évente meg kell újítani és korántsem olyan kedvező áron, mint amennyiért a delikvens azt vásárolta. 

Magánszemélynek ezért semmiképp sem ajánlom, hogy bedőljön ennek a csalinak és bevásároljon, mondván, csak talál magának közte olyat, amiért megéri a befektetés. Viszont egy honlap készítő kollégának már megéri a befektetés, hiszen az ügyfeleitől „behajthatja” karbantartás, vagy honlap készítés címén a licenc díjakat. 

Itt jön a képbe még a csoportos licenc fogalma. A fent említett Mega csomagon kívül ugyanis számtalan népszerű bővítmény / oldalépítő / téma gyártó stb. ajánl fel csoportos illetve egyéni licenc díjakat. A különbség honlapra lebontva jelentős lehet – Elementor PRO esetében a bővítmény ára egy honlapra 49 USD, míg 1000 ! oldalra csupán 199 USD, azaz Forintra átszámolva az egyéni licenc  ára kb. 15.000 Ft / év, míg egy csoportos licenc esetében kb. 60 Ft-ra jön ki weboldalanként a licenc ára…. de egy év alatt 1000 weboldalt maximum egy nemzetközi ügynökség tud készíteni, azaz a ténylegesen az egy ügyfélre jutó licenc díj inkább 1000 Ft-tól kezdődik az első évben egy futószalagon dolgozó webdesignernél. 

Épp ezért a honlap készítők örömmel bevásárolnak, mert ügyfeleiken akár az egy honlapra eső tényleges licenc költség többszörösét is elkérhetik (10.000 -20.000 Ft- ot is akár) és látszólag mindenki boldog, mert az ügyfél összességében kevesebbet fizet, mintha egyéni licencet fizetne.

Boldog lenne… mert sajnos az ügyfelek és a honlap készítők kapcsolata sem tart mindig örökké. 

Több olyan ügyfelem van, aki más honlapkészítőtől jött át hozzám,  mert úgy érezte, csak fizeti a magas karbantartási díjakat, de nem érezte a konkrét törődést ezért inkább váltott. A váltás után pedig azzal szembesült, hogy a korábban kiválóan működő honlapjuk egyik napról a másikra tele lett hibával, nem működött ez az, és fogalmuk nem volt arról, hogy egyes funkciók mögött fizetős bővítmények voltak, hiszen ők soha semmilyen bővítményt nem vásároltak. (A bővítmények a honlapon maradtak, de jelezve, hogy nincs licenc.) Ezekben az esetekben csoportos licencek voltak a háttérben, amelyekről a szolgáltatók nem tettek említést, vagy legalábbis ügyfeleim nem emlékeztek rá.

Személyes tapasztalat: anno én is vásároltam csoportos licencet és tapasztalataim szerint ezeknek a felhasználási feltételeit változtatják a legtöbbször. A fent említett Elementornál a legdrágább csomagban korábban nem 1000 oldal volt és gyanítom, nem is fog örökké tartani ez a kedvezményes ár, ahogy az én korlátlan licencemet is korlátozta 25 honlapra egy másik szolgáltató. Pályám egyik legkínosabb levelét kellett megírnom az ügyfeleimnek, miért kell attól a pillanattól évente licenc díjat fizetniük és bizony volt, aki a csekély összeg ellenére is inkább azt mondta, nem kér belőlem és a licencből sem. (Addig  egyszeri díjat kalkuláltam magába a honlap készítés árába, ezért nem kértem érte külön fenntartási díjat a továbbiakban.) Ebből tanulva, ezért inkább az egyéni licenc megvásárlását támogatom, mert ezeknek a felhasználási köre nem, maximum az ára változik és ha az ügyfél máshoz szeretne menni, akkor sincs hozzám kötve, minden funkció zavartalanul fog működni a „szakításunk” után is. 🙂

Ilyen egyéni licences megoldásom a prémium minőségű RAPID HONLAP, mely sablonból készül ugyan, de maximálisan személyre szabható, így egy több oldalas honlap is pár nap alatt elkészül. Nézd meg a részleteket ide kattintva.