Leghasznosabb WordPress bővítmények blogoláshoz

A WordPress a leggyakrabban használt honlap motor (más néven CMS = content management system), melyet nemcsak azért szeretnek a weboldal tulajdonosok, mert ingyenes, hanem mert a kiegészítő bővítményeknek köszönhetően számtalan funkcióval bővíthető. Ebben a cikkben arról olvashatsz, melyek a leghasznosabb WordPress bővítmények blogoláshoz.

A bővítmények széles skálán mozognak, vannak, amelyek a designért, azaz az oldal felépítésének kinézetéért felelősek, vagy vannak olyanok, amelyek a biztonságért felelnek, megint másokkal WordPresstől független rendszerek integrálása lehetséges stb.

Ebben a bejegyzésben kifejezetten a blog szempontjából érdekes bővítményeket szedtem össze. Ha szeretsz írni és a nagy publikum számára értékes tartalmakat előállítani, ez a cikk mindenképp hasznos lesz a számodra.

Mielőtt végig nézzük a szükséges bővítményeket, nézzük meg, hogy a WordPresshez milyen alapot érdemes telepítened.

Leghasznosabb WordPress bővítmények blogoláshoz

A lentebb felsorolt bővítményekhez, sablonokhoz tartozó leírást linkelem, azonban a legtöbbje elérhető közvetlenül a WordPress könyvtárából, így nem szükséges őket a megadott oldalakról letöltened. Azokat azért osztom meg, hogy informálódni tudj róluk, mielőtt letöltöd őket.

A fizetős bővítményeket viszont kizárólag a megjelölt oldalakról töltsd le, ha tiszta forrásból szeretnél a licencekhez jutni.

WordPress sablon blogoláshoz

Először is szükséged lesz egy olyan sablonra, amely nagyobb játszóteret biztosít neked a blogod kialakításához. A sablon adja a keretrendszerét a blogodnak, illetve meghatározza annak variálhatóságát. 

Egyes sablonokhoz jár meglévő demó-készlet (kész oldal elrendezések), mellyel rengeteg időt tudsz spórolni a blogod beállításakor. Ezért, ha magad készíted a honlapod, ajánlom, hogy bátran használd ezeket (csak ne felejtsd el őket személyre szabni). 😉

Ha még járatlan vagy a témában, olvasd el Mi mindent jelent a sablon a weboldalkészítésben című cikket.

Tehát összefoglalva: a sablon és az oldalépítő magának az oldaladnak a kinézetét fogja adni.

Lássuk a lehetőségeket!

ingyenes sablon + ingyenes oldalépítő

Válassz egy Elementorral kompatibilis témát (sablont), és telepítsd hozzá az Elementor ingyenes változatát. Én az OceanWP-t ajánlom, mert ennek a sablonnak vannak ingyenes, bloghoz használható bővítményei is. 

Ebben az ingyenes témában rengeteg mindent személyre tudsz szabni, és maga az Elementor is nagyon rugalmas oldalépítő. Ha turbózni szeretnéd az Elementort, de nem szeretnél előfizetni, akkor számos olyan Elementor oldalépítő kiegészítő van, melyek az Elementornak a fizetős verziójában vannak. Ilyen ingyenes kiegészítő pl. az Essential Addons for Elementor.

Itt egy lista további 35 blog témával / sablonnal

fizetős téma és / vagy oldalépítő

1. Vásárold meg a Divi-t, ami sablon ÉS oldalépítő is egyben, rengeteg kész oldalelrendezéssel (demóval).

2. Telepítsd a Hello Elementor Theme-et, melyhez vásárold meg az Elementor PRO csomagot, így tetszés szerint tudod kialakítani magát a keretrendszert és a blogot is.

3. Vásárold meg a fent említett OceanWP témához tartozó kiegészítő csomagot, melyben Elementor ingyenes változatához kapsz kiegészítő elemeket, valamint prémium minőségű demó-készlet is vár. Így tudsz választani blog elrendezést is, valamint egyéb prémium bővítménnyel is gazdagodsz.

hasznos wordpress sablonok blogoláshoz

Most pedig nézzük meg, milyen egyéb WordPress bővítmények szükségesek a blogoláshoz!

Biztonság és védelem

A sok látogatóval együtt jár, hogy egy látogatottabb weboldalt könnyebben kiszúrnak maguknak a spamrobotok, és bizony megkeresik a rést a pajzson – már ha hagysz nekik.

A legnyilvánvalóbb jele annak, ha spam robot környékezte meg a weboldalad, hogy a blogod cikkei alatt található hozzászólásokban idegen nyelvű, teljesen nem odaillő tartalom jelenik meg, amely az esetek nagy százalékában még egy linket is tartalmaz, amelyre jobb nem kattintani. (Jobb esetben csak elnavigál az oldalról, rosszabb esetben megfertőzik a gépedet valamilyen vírussal.)

A WordPressben alapból szabályozni tudod, hogyan lehet hozzászólni a tartalmadhoz, akár le is tilthatod a hozzászólás lehetőségét, de a rosszakarók nemcsak az űrlapokon keresztül támadnak, hanem számtalan csalafinta módon képesek bejutni a honlapodra és kisebb-nagyobb kárt tenni benne.

Azon túl, hogy megteszel olyan óvintézkedéseket, hogy csak manuálisan hagyod jóvá a hozzászólásokat, és a honlapod felhasználónevét és jelszavát is bonyolulttá teszed, egyéb biztonsági bővítmények is segítenek neked megszabadulni a rosszakaróktól.

Kifejezetten spamre szakosodott, ajánlott bővítmények:

 • Akismet – ezt a WordPress telepítésekor alapból megtalálod a honlapodon, ha véletlenül törölted volna, újra le tudod tölteni a WordPress könyvtárából
 • Antispam-Bee – teljesen ingyenes spam-szűrő bővítmény
 • Disable comments – ha egyáltalán nem akarsz semmilyen hozzászólást 

 

Egyéb védelemre szakosodott WordPress bővítmények

Ezek a bővítmények segítenek a hatékony tűzfal beállításában, kiszűrik az admin belépésre irányuló támadásokat, segítségükkel még biztonságosabbá teheted a belépési oldaladat, valamint akár IP cím alapján le is tudod tiltani a bővítmények által beazonosított betolakodókat. A teljes funkciólistát a bővítmények oldalain tudod elolvasni.

Ajánlott bővítmények:
 

Mentés

A tárhelyek rendszeresen készítenek biztonsági mentést a honlapodról, és ha cpanel van a tárhelyeden, te is tudsz manuálisan mentést készíteni a teljes honlapodról. Az egyetlen gond ezekkel a mentésekkel, hogy mind a tárhelyen foglalják a helyet, és ha valamilyen oknál fogva a tárhellyel történne valami, akkor bizony nem tudod a honlapodat helyreállítani.
 
Ezt a biztonsági „lyukat” hivatottak befoltozni az úgynevezett biztonsági mentésre alkalmas bővítmények, melyeknek segítségével a saját gépedre, vagy egy felhő alapú tárhelyen – mely a saját fizikai tárhelyedtől független – tudod tárolni a honlapod adatait.
 
Ezek a mentésre alkalmas bővítmények költöztetéskor is nagy szolgálatot tudnak teljesíteni. Ha tárhely váltáson, vagy domain váltáson gondolkozol, mentsd le mindenképp magadnak az alábbi bővítményeket.
 
Ajánlott WordPress bővítmények blogod mentéséhez:
hasznos wordpress bővítmény blogoláshoz: biztonsági mentés

Gyorsítás

A gyorsítótárnak köszönhetően a honlapok egy kis része, amikor betöltődik, mentődik a látogató fizikai gépére is. Ennek köszönhetően a legközelebbi látogatáskor még gyorsabban jelenik meg az oldal, mivel már nem a teljes weboldalnak kell a böngészőn keresztül betöltődnie. Ez a gyorsítótár tetszés szerint törölhető. Ha például megváltoztatjuk a fejléc designját, érdemes használni a gyorsítótár törlést, hogy minden régi és új látogatónak egyaránt a legújabb design-nal töltődjön be a weboldal.

A gyorsítótárak szintén képesek a honlap CSS (stílus fájlok), valamint Javascript (programozási nyelv, melyekkel interakciók hozhatók létre a weboldalon) fájljait összefűzni és tömöríteni, így azoknak kisebb lesz a mérete és így még gyorsabban fog a weboldal betöltődni.

Gyártótól függően további funkciók érhetőek el – például az oldalak / bejegyzések mentésekor keletkezett előzményeket is ki tudod törölni, hogy azok ne foglaljanak el feleslegesen helyet a honlapodon.

Ajánlott WordPress bővítmények blogod gyorsításához:

Képtömörítés

A blogod képeit érdemes feltöltés előtt méretezned. Ha nem így teszel, az óriási méretű fájlok nemcsak a tárhelyeden lévő szabad helyeket zabálják fel pillanatok alatt, de nagy mértékben lassítják is a weboldaladat. 

A lassú weboldalt sem a látogatók, sem a Google nem szeretik, ezért tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy a blogodon szereplő képek minél jobb minőségben, azonban minél kisebb méretben jelenjenek meg. 

A kép tömörítésre szakosodott bővítmények abban tudnak neked segíteni, hogy a feltöltött képek a lehető legoptimálisabban jelenjenek meg.

Az ajánlott bővítmények mindegyike könnyen használható, pár kattintással optimalizálhatók a képek.

A tömörítés mellett ezek a bővítmények lehetővé teszik az úgynevezett lusta betöltést, amelynek lényege, hogy a látogató előtt mindig csak az éppen aktuális tartalomhoz tartozó kép töltődik be. Ez sokkal gyorsabb honlap betöltést eredményez, hiszen egy olyan oldal esetében, amelyen van például 5-10 kép is, az erőforrásokat elég csak egyetlen képre fókuszálni, például a nyitó képre és csak azokat a képeket kell mindig betöltenie a rendszernek, amelyek a görgetés révén épp a látogató elé kerülnének.

Blogoláshoz kifejezetten az alábbi bővítményeket ajánlom:

Blogolj úgy, mint a profik!

Online tanfolyamok szolgáltatóknak
vágj bele!

Feliratkozás

A blogodból akkor tudod kihozni a maximumot, ha nem csupán olyan cikkeket írsz, amelyek a Google számára is értékesek, hanem ha elkötelezett követőbázist építesz.

A követőid megadják az e-mail címüket, cserébe azért, hogy további értékes tartalmakat kapjanak tőled – például értesítsd őket, ha új cikk jelent meg a blogodban.

Hazánkban az egyik két legnépszerűbb e-mail lista építésére alkalmas hírlevélkezelő rendszer a Mailchimp és a Mailerlite. Bár az űrlapokat be lehet illeszteni a honlapba sima HTML kóddal is, kifejlesztettek olyan WordPress illesztő bővítményeket, melyeknek a segítségével közvetlenül a honlapodon keresztül be tudsz illeszteni feliratkoztató űrlapokat.

A Mailchimp népszerűségének oka, hogy bár limitált az ingyenes verziója, számos integráció létezik hozzá, más programokkal a legjobban összekapcsolható hírlevélkezelő rendszer.

Addig a Mailerlite azért népszerű, mert az ingyenes verziójában rengeteg – máshol már fizetős – szolgáltatás megtalálható.

A „sima” bővítményeket bloggereknek ajánlom, melynek segítségével követőket tudsz toborozni, míg a Woocommerce-hez fejlesztett hírlevél bővítményeket azoknak, akik kifejezetten webáruházukban vásárolt személyekkel szeretnék a kapcsolatot tartani hírlevél formájában. (Ez utóbbi esetében lehet kosárelhagyást, illetve a vásárolt terméktől, termékkategóriától függően hírlevél automatizmusokat is beállítani.)

Ajánlott bővítmények WordPress blogod hírlevél integrációjához:

 

Értesítések

A követőbázis másik módszere, mely kevésbé „nyomulós”, azonban a látogatók annál inkább szeretik, az a Push notification, más néven értesítek kezelése.
Ez az a bizonyos felugró ablak, amit számos portálnál látsz és amelyet ha engedélyezel, személyes adatok megadása nélkül kapsz értesítést a mobilodra, számítógépedre, ha új cikk jelent meg az adott oldalon.

Ezt használhatod Te is a saját honlapodon. Előnye, hogy a látogatóid különösebb elkötelezettség nélkül maradhatnak veled kapcsolatban, azaz amint publikálsz egy cikket, ők is értesítést kapnak róla- akkor is, ha épp a publikálás pillanatában nincsenek a gépük előtt. A felugró ablak ugyanis akkor fog megjelenni, amikor legközelebb bekapcsolják az eszközüket.

A hátránya az, hogy te csak egy számot látsz, hányan követik így az oldalad, nincs semmilyen egyéb adat a birtokodban az olvasóidról. További hátránya, hogy ha valamilyen oknál fogva a látogatód kénytelen a böngészési előzményeket törölni a gépéről és nem állítja be, hogy az értesítésekre vonatkozó oldalakat hagyja ki a rendszer, akkor bizony az értesítések is törlődni fognak.

Ajánlott WordPress bővítmény:

Űrlap

A hozzászólások kapcsán már említettem az űrlapot, mint fogalmat, azonban nemcsak a WordPress beépített hozzászólás űrlapján keresztül fogadhatsz üzeneteket.

Amennyiben vállalkozás is kapcsolódik a blogodhoz, érdemes a kapcsolati adataidon túl lehetőséget kínálni az olvasóknak a közvetlen levélírásra is.
Erre valók a kapcsolati űrlapok, melyeken keresztül célzottan is bekérhetsz adatokat. Nem szabad túl sok bekért adattal elriasztani a levélírókat, azonban a vállalkozásoddal kapcsolatos fontos információkat igenis célszerű bekérni tőlük.

Ilyen lehet például, ha bejelölheti, milyen szolgáltatást szeretne tőled igénybe venni, vagy az, hogy hol talált rád (ez elsősorban neked hasznos információ, különösen akkor, ha több platformot is használsz a blogod / vállalkozásod hirdetésére).

Ajánlott űrlapkezelők:
 • Elementor PRO – ha már van Elementor PRO-d, érdemes használod a levélküldőjét
 • WPForms – ingyenes és fizetős változatban is elérhető 
 • Ninja forms 
hasznos wordpress bővítmény blogoláshoz: űrlapkezelő

SEO (keresőoptimalizálási) eszközök

Ahogy korábban utaltam rá a követőbázis építésénél, nem árt, ha a cikkeidet úgy írod meg, hogy azok a Google számára is értékesek legyenek, így nemcsak azokhoz jutnak el a cikkeid, akikkel közvetlenül megosztod, hanem a Google-nek köszönhetően bárkihez, aki a témádra keres. Ehhez elengedhetetlen, hogy megtanulj gondolkodni a látogatóid fejével, végezz némi kulcsszókutatást, és ügyelj a technikai beállításokra, amelyek segítik a keresőrobotok munkáját.

Onnét fogod tudni, hogy eredményesen végezted-e a munkádat, ha alkalmazol úgynevezett SEO bővítményeket.

Ezekből is két fajtát különböztetünk meg

 • keresőoptimalizálást támogató bővítmények
 • mérést szolgáló bővítmények
 

Mérést szolgáló eszközök

Bár logikailag úgy tűnhet, a már optimalizált tartalmakat érdemes mérni, ahhoz, hogy optimalizálni tudjunk, először a mérésre alkalmas bővítményeket célszerű telepítenünk, ugyanis minden SEO bővítményhez kelleni fog neked egy Google Analytics fiók. Bővítményre válogatja, hogy ezt a bővítményen keresztül tudod létrehozni, vagy külön, a  oldalán.

Tehát kiindulási pontként kelleni fog neked egy Google fiók, melyet érdemes külön a honlaphoz létrehoznod.

A Google Analytics arra jó, hogy lásd hányan és honnét érkeznek a látogatók a honlapodra, illetve ők hogyan viselkednek – milyen eszközről nézik a honlapodat, milyen hosszú időt töltenek el a blogodon stb.
A másik fontos Google eszköz pedig a Search console, aminek a riportjai alapján azt fogod látni, hogy a honlapodat és a blog cikkeidet milyen keresőszavak mentén találják meg a látogatók, valamint többek között itt tudod azt is ellenőrizni, hogy a tartalmaidat a Google felvette-e már a saját térképére (indexálta).

Ahhoz, hogy a statisztikáidat lásd, elegendő a Google Analytics (GA) vagy a Search Console (SC) oldalára felmenned, azonban, ha látni szeretnéd közvetlenül a honlapodról is a látogatottsági eredményeket, telepíthetsz erre szakosodott bővítményeket.

Ajánlott WordPress SEO bővítmények:

A keresőoptimalizálást támogató bővítmények

Ezek a bővítmények abban segítenek neked, hogy technikailag jól be tudd állítani a cikkeidet, és az egész blogodat.

Segítségükkel tudni fogod, milyen fejlesztési javaslatokat kell megfogadnod ahhoz, hogy az olvasók és a Google minél inkább szeresse a tartalmaidat. Ezek a fejlesztések egyaránt vonatkoznak az olvashatóságra – hogyan tagolod a szöveget, illetve a technikai paraméterekre: használsz-e ki- és bemenő linkeket, címsorokat stb.

Ahogy korábban írtam, a bővítmények bekötése előtt célszerű a honlapodat regisztrálni a Google Analytics oldalán, vagy használni az analízishez használt bővítmények egyikét.

Ajánlott SEO bővítmények WordPress blogodhoz:
 • Yoast SEO – laikusok által a legkedveltebb eszköz
 • Rank Math – SEO szakemberek által leginkább ajánlott eszköz (vele beköthető a Google Analytics és a Search Console is!) 
 • All-in-One-SEO

Összefoglalás

A bővítmények széles választéka áll rendelkezésedre, ha a blogodat szeretnéd fejleszteni. Amit fontos szem előtt tartanod: a kevesebb több – különösen igaz ez a bővítmények számára! (A sok bővítmény előbb-utóbb zavart fog okozni a honlapod működésében, vagy azért, mert túl sok helyet foglalnak, vagy azért, mert összeakadnak.)

A sebességet és a biztonságot semmiképp se áldozd fel a design oltárán! 

Még többet akarsz tudni a professzionális blogolásról?

Keress többet bloggal!

Szakértői márkát építenél? 

Meg akarod erősíteni a szakmai hiteled a célközönséged előtt? 

Netán azt szeretnéd, hogy kevesebbet kelljen költened hirdetésre, mert a Google-ben is jó helyezést érsz el és ezrek találják meg a cikkeidet?

Vagy csak szimplán szeretsz írni, de kifogytál az ihletből?

Akkor ezt a kurzus Neked szól! 

blog-alt

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .